Еди Рама предложио свој нацрт плана формирања ЗСО

ГС
Еди Рама предложио свој нацрт плана формирања ЗСО

ТИРАНА - Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да је написао нацрт плана за формирање Заједница српских општина (ЗСО) на сјеверу КиМ, и да је тај нацрт прослиједио предсједнику Француске Емануелу Макрону и њемачком канцелару Олафу Шолцу, као и предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и ''америчкој страни''.

Како преноси Албанијан пост, Рама је истакао да је ријеч о нацрту који су ''дуго припремали'' највиши амерички и европски стручњаци, што је урађено, како је Рама навео на конференцији за медије, за случај да дође овај дан.

- За мене је несхватљива позиција Косова, а не Србије. Странке не могу да се договоре ко треба да пише овај текст, а више се не слажу ни око тога шта треба да стоји у тексту нацрта - рекао је Рама.

Он је оцијенио да би ''Гордијев чвор дијалога'' била ЗСО.

- Одавно знам да ће Гордијев чвор дијалога до краја бити удруживање општина са српском већином и моје је увјерење да ниједна страна не жели то удруживање и да ће дати све од себе да се овако настави до у бесконачности - рекао је албански премијер и додао да је његов нацрт повјерљив документ, који ''без сумње'' не претендује да буде идеално решење.

- Увјеравам вас да је то документ највишег међународног нивоа који узима у обзир све разлоге за стварање ЗСО и свакако води рачуна да она буде дио организације живота у Републици Косово, поштујући све препоруке или закључке Уставног Суда Косова - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана