Edi Rama predložio svoj nacrt plana formiranja ZSO

GS
Edi Rama predložio svoj nacrt plana formiranja ZSO

TIRANA - Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) na sjeveru KiM, i da je taj nacrt proslijedio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i ''američkoj strani''.

Kako prenosi Albanijan post, Rama je istakao da je riječ o nacrtu koji su ''dugo pripremali'' najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan.

- Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta - rekao je Rama.

On je ocijenio da bi ''Gordijev čvor dijaloga'' bila ZSO.

- Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uvjerenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti - rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt povjerljiv dokument, koji ''bez sumnje'' ne pretenduje da bude idealno rešenje.

- Uvjeravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude dio organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana