Џихадисти планирали напад на KFOR

Агенције
Џихадисти планирали напад на KFOR

Косовска Митровица - Косовска полиција ухапсила је у петак тројицу Албанаца са подручја Косовске Митровице због сумње да су планирали напад на KFOR.

Приштински медији преносе да су сва тројица ветерани сукоба у Сирији који су се борили у редовима терористичких организација  Исламска држава (ИС) и Ал-Нусрат.

Они су откривени приликом размјене информација и планирања напада на KFOR.

Косовска полиција није саопштила идентитет ухапшених, нити више детаља о овој акцији.

KFOR је подигао ниво мјера безбједности својих припадника послије хапшења.

Приштински медији преносе да су активности косовских ветерана џихада посљедњих мјесеци смањене у знатној мјери, након антитерористичке операције, у којој је ухапшено десетине џихадиста.

Привођење тројице џихадиста наставак је антитерористичке акције на Косову у оквиру које је ухапшено десетине екстремиста, а полиција трага за још 14 особа.

У овим антитерористичким операцијама ухапшено је десет имама Исламске заједнице Косова за регрутовање џихадиста и изазивање мржње. У истрази се као осумњичени помињу 57 становника Косова. У првој акцији хапшења у августу је приведено 40 лица, а дан касније ухапшене су још три особе.

Ухапшени су из Приштине, Пећи, Гњилана, Урошевца, Призрена и Косовске Митровице, а осумњичени су лишени слободе након процјене да њихово дјеловање угрожава безбједност и заштиту уставног поретка. Одбрана ухапшених одбацила је оптужбе тужилаштва. За учешће у терористичким групама, запријећена је казна од пет до 10 година затвора на Косову.

Пријетње

Пријетњама екстремиста све чешће су изложени Срби на Косову. У посљедње двије недјеље евидентирано је више од 30 инцидената над Србима. Манастир Високи Дечани нашао се на мети екстремиста, који су на капији храма исписали графите Исламска држава Ирак и Левант (ИС). Представници највећих вјерских заједница на Косову и Метохији осудили су вандалска дјела почињена у манастиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана