Дрецун: Забрињава што је сјевер Космета окружен специјалним јединцама

Танјуг
Дрецун: Забрињава што је сјевер Космета окружен специјалним јединцама

БЕОГРАД - Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да забрињава то што је сјевер КиМ потпуно „окружен“ специјалним јединицама и указао да то, уколико се не ријеши проблем пререгистрације таблица, може довести до сукоба и појачаних притисака на Београд.

-Мене заиста забрињава ситуација да су они север КиМ потпуно ''окружили''. До сада су га држали у ''потковици'', углавном претили јужно од Ибра, а сада већ стварају услове за стално базирање тих својих специјалних параполицијских јединица, али и такозваних косовских безбедносних снага -  рекао је Дрецун гостујући на Пинку.

Он сматра да ће земље Квинте морати да врше притисак на Приштину да се, ако ништа друго, пролонгира рјешавање питања таблица.

-Изворни договор из 2016. године говори о томе да се, након петогодишњег периода, још годину дана продужава исто стање док се не реши проблем. Приштина је одустала од тога и мораћемо да постигнемо неко решење да Приштина не би примењивала силу те специјалне параполицијске јединице у случају да крене са скидањем таблица - рекао је Дрецун.

Навео је да се сада први пут појављује већа формација тзв. косовских безбједносних снага на сјеверу КиМ и да КФОР то зна и дозвољава супротно договору који је постигнут са НАТО-ом.

То, додао је, значи да земље Квинте које пресудно утичу на понашање КФОР-а стоје иза тога и пружају пуну подршку.

Навео је приштинске власти планирају набавку далекометног наоружања и додао да они немају оно чиме се сада хвале.

-Пре неки дан је била изјава из Куртијеве партије да имају неке нове системе. Немају никакве нове системе, они имају проблем са људством. Та формација треба да има 5.000 људи, а они имају 3.500, не могу да мотивишу људе, немају довољно новца са све то - рекао је Дрецун.

Закључио је да „нити имају довољно пара, нити искусне људе“.

- Оно што имају су аутоматске пушке, пиштољи, снајпери, пушкомитраљези...То није опасност по централну Србију јер не могу да се пореде наши војни капацитети и њихови паравојни капацитети, али јесте опасност по српски народ на КиМ – сматра Дрецун.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана