Drecun: Zabrinjava što je sjever Kosmeta okružen specijalnim jedincama

Tanjug
Drecun: Zabrinjava što je sjever Kosmeta okružen specijalnim jedincama

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da zabrinjava to što je sjever KiM potpuno „okružen“ specijalnim jedinicama i ukazao da to, ukoliko se ne riješi problem preregistracije tablica, može dovesti do sukoba i pojačanih pritisaka na Beograd.

-Mene zaista zabrinjava situacija da su oni sever KiM potpuno ''okružili''. Do sada su ga držali u ''potkovici'', uglavnom pretili južno od Ibra, a sada već stvaraju uslove za stalno baziranje tih svojih specijalnih parapolicijskih jedinica, ali i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga -  rekao je Drecun gostujući na Pinku.

On smatra da će zemlje Kvinte morati da vrše pritisak na Prištinu da se, ako ništa drugo, prolongira rješavanje pitanja tablica.

-Izvorni dogovor iz 2016. godine govori o tome da se, nakon petogodišnjeg perioda, još godinu dana produžava isto stanje dok se ne reši problem. Priština je odustala od toga i moraćemo da postignemo neko rešenje da Priština ne bi primenjivala silu te specijalne parapolicijske jedinice u slučaju da krene sa skidanjem tablica - rekao je Drecun.

Naveo je da se sada prvi put pojavljuje veća formacija tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru KiM i da KFOR to zna i dozvoljava suprotno dogovoru koji je postignut sa NATO-om.

To, dodao je, znači da zemlje Kvinte koje presudno utiču na ponašanje KFOR-a stoje iza toga i pružaju punu podršku.

Naveo je prištinske vlasti planiraju nabavku dalekometnog naoružanja i dodao da oni nemaju ono čime se sada hvale.

-Pre neki dan je bila izjava iz Kurtijeve partije da imaju neke nove sisteme. Nemaju nikakve nove sisteme, oni imaju problem sa ljudstvom. Ta formacija treba da ima 5.000 ljudi, a oni imaju 3.500, ne mogu da motivišu ljude, nemaju dovoljno novca sa sve to - rekao je Drecun.

Zaključio je da „niti imaju dovoljno para, niti iskusne ljude“.

- Ono što imaju su automatske puške, pištolji, snajperi, puškomitraljezi...To nije opasnost po centralnu Srbiju jer ne mogu da se porede naši vojni kapaciteti i njihovi paravojni kapaciteti, ali jeste opasnost po srpski narod na KiM – smatra Drecun.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana