Дмитровић: Грмоја прозива Србе за наводне злочине, а клања се усташама

СРНА
Foto: arhiva

БЕОГРАД- Министар за бригу о породици и демографију Србије Ратко Дмитровић указао је данас на чињеницу да Србе, Србију и њеног предсједника Александра Вучића за наводна злодјела прозива потпредсједник "Моста" Никола Грмоја, који је прије неколико година отишао у Блајбург и поклонио се сјенима усташа, заједно са двојицом првака свог покрета.

Дмитровић сматра да би, да има правде, општине Глина, Госпић због злочина у Јадовну, и Јасеновац због свега што се дешавало у логору смрти, одавно имале специјални статус, који би гарантовао да ту не смије да се млатара усташким симболима или било чиме што асоцира на НДХ и језиве злочине извршене у усташкој творевини.

"То би се одавно десило да је послије Другог свјетског рата било Срба у власти у Југославији, а не комуниста који су бетонирали јаме и скривали злочине, вјештачки их нивелишући да би изједначили усташе и четнике, што је апсолутно неодрживо, јер је то једна од највећих комунистичких подметачина", рекао је Дмитровић.

Коментаришући изјаву Грмоје да Вучић треба да одговара за поруке које је током рата изрекао у Глини, Дмитровић је оцијенио да Хрвати могу да раде шта хоће, јер имају Њемачку као свог великог заштитника, због чега посежу и за невјероватним аргументима, а један до њих везан је и за Вучићев говор.

"Вучић је тада поручио да усташе не смију да буду у том мјесту, а и ја то сада кажем, јер је у Глини на Светог Илију 1941. године почињен један од најстравичнијих злочина у историји човјечанства - по броју убијених, начину и мјесту гдје је злочин почињен, а то је глинска црква, гдје су Срби ритуално убијани", рекао је Дмитровић за Телевизију "Пинк".

Он је указао да је на мјесту покоља у Глини тек 10 година послије Другог свјетског рата и након великог отпора тадашњих хрватских функционера направљен спомен-дом, који је након "Олује" срушен и замијењен Хрватским домом. "Такве ствари човека здравог разума само могу да шокирају и то показује да је ријеч о злочину у континуитету", оцијенио је Дмитровић.

Он је рекао да га зато не изненађују реакције из Хрватске на подизање прве оптужнице за злочине над Србима у "Олуји", која терети четворицу хрватских официра за масакр 13 српских цивила на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у Сводни код Новог Града, почињен у августу 1995. године. "Убијање Срба се не рачуна ни у Хрватској, а ни у Европи. Некадашњи хрватски државни тужилац је још деведестих рекао да је у одбрамбеном рату све дозвољено, па и чињење злочина и то је постао њихов државни став", истакао је Дмитровић.

Према његовим ријечима, отуда потиче хрватско ишчуђавање како то Србија сада диже оптужнице против Хрвата и називање тог потеза скандалозним и сличним квалификацијама. "Оптужени се праве да не знају о чему се ради. Зна се, као што се зна и ко је неколико пута оскрнавио крст на Петровачкој цести, где су избеглице у колони ликвидиране из авиона“, навео је Дмитровић.

Подсјетивши да се чекало готово три деценије да Тужилаштво Србије подигне прве оптужнице за "Олују", он је оцијенио да је један од узрока и то што Скупштина Србије никада није усвојила резолуцију која би дефинисала шта се током рата деведестих дешавало у Хрватској. "Ни Срби у Хрватској, иако је то размуљивије, никада то нису учинили.

На тај начин су могли да избегну позицију грађана другог реда, који се на помен приче о рату ућуткују и називају злочинцима који су напали Хрватску", закључио је Дмитровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана