Дјеца у Србији луде за новим чипсом који разара желудац

ГС
Дјеца у Србији луде за новим чипсом који разара желудац

БЕОГРАД - Посљедњих дана се на друштвеним мрежама може видјети нови изазов који је залудио младе, а може изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Наиме, дјеца се снимају док испробавају "најљући" чипс на свету.

"И људи, поново отварамо плави Такис, хајде да видимо каквог је укуса, ууу јака је плава боја, видите како Мила мирише... Мила, не смеш ово да пробаш, зато што је јако љуто. Одличан је, јакооо је љут. Остала ми је плава боја на прстима... Јако је љуто, људи", рекле су Тина и Валентина у свом видеу приказивајући овај чипс.

Ријеч је о грицкалицама ваљкастог и спиралног облика, које долазе у различитим укусима, а неки од најпопуларнијих су: Fuego (екстремно зачињени), Nitro (још љући), Salsa Brava (салса укус), Zombie (сир и чили укус) и Wild (љути укус).

Основни састојци Такис грицкалица укључују кукурузни гриз, биљно уље и зачине који им дају карактеристичан укус и љутину. Фуего и Нитро важе за најекстремније зачињене и често се појављују у изазовима на друштвеним мрежама, као што су "Takis Challenge " или "Takis Roulette ".

На интернету су се појавили наводи да Такис може да узрокује чиреве и рак. Ове тврдње су оповргнуте, али су љекари упозорили да претjерана конзумација може да изазове гастритис и друге желудачне проблеме.

- Хајмо да пробамo плави такис, а стомак у фазону: 'брате немој, молим те'. Мислим да није љући од претходног, чипс је дефинитивно плав, прсти ми изгледају као да сам се дружио са штрумпфовима - један је од коментара у видеу изнад.

Један од најпопуларнијих трендова који су осмислили тинејџери на ТикТок-у био је тај да изазову пријатеље и породицу да поједу Такис да виде могу ли да издрже његову љутину.

Такође, осим што је љут, овај чипс нема ни малу цијену, те дjеца издвајају чак и осам евра како би испунили овај "изазов".

Нутриционисткиња Сања Сурчински казала је за Б92.нет колико је заправо исти штетан за организам дjеце.

- Што се тиче грицкалице Такис, састав се по свему судећи не разликује претерано много од састава осталих производа за грицкање у форми флипса, које се већ налазе код нас на тржишту. С тим да је Такис другачији из разлога што садржи својствене ароме, прехрамбене боје и најчешће зачин чили у праху који даје ту специфичну љутину производа. Гледајући састав производа, с обзиром на то да је састав кукурузни скроб који сам по себи није тако лош али се често посебно у индустријама комбинује са доста масти, соли и другим адитивима у производима - каже она.

Она наглашава шта је заправо најштетније у овом чипсу.

- Такис има висок гликемијкси индекс (брзо подиже ниво шећера у крви). То може бити проблематично за људе који имају дијабетес или потешкоће у регулисању нивоа шећера у крви (инсулинска резистенција). Претерана конзумација хране богате кукурузним скробом може довести до повећања телесне тежине јер има високу калоријску вредност, посебно ако се конзумира у формама као што је ова грицкалица. Те самим тим омладини а и нама самима морам да поручим - опрез са грицкањем - рекла је Сурчински за Б92.нет.

Како је додала, поједине врсте Такиса у свом саставу садрже и прехрамбене боје од којих и црвену боју (ред 40 лаке - код нас Е 129) која је према појединим изворима потенцијални узрочник хиперактивности код дјеце и изазива повећани ризик за асматичаре а такође су могуће и кожне алергијске реакције.

- Треба имати на уму да овај производ, ако буде долазио у нашу земљу, сигурно ће пролазити стриктне инспекцијске контроле и декларисање према одговарајућим правилницима наше земље - закључује нутрициониста Сања Сурчински.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана