Djeca u Srbiji lude za novim čipsom koji razara želudac

GS
Djeca u Srbiji lude za novim čipsom koji razara želudac

BEOGRAD - Posljednjih dana se na društvenim mrežama može vidjeti novi izazov koji je zaludio mlade, a može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, djeca se snimaju dok isprobavaju "najljući" čips na svetu.

"I ljudi, ponovo otvaramo plavi Takis, hajde da vidimo kakvog je ukusa, uuu jaka je plava boja, vidite kako Mila miriše... Mila, ne smeš ovo da probaš, zato što je jako ljuto. Odličan je, jakooo je ljut. Ostala mi je plava boja na prstima... Jako je ljuto, ljudi", rekle su Tina i Valentina u svom videu prikazivajući ovaj čips.

Riječ je o grickalicama valjkastog i spiralnog oblika, koje dolaze u različitim ukusima, a neki od najpopularnijih su: Fuego (ekstremno začinjeni), Nitro (još ljući), Salsa Brava (salsa ukus), Zombie (sir i čili ukus) i Wild (ljuti ukus).

Osnovni sastojci Takis grickalica uključuju kukuruzni griz, biljno ulje i začine koji im daju karakterističan ukus i ljutinu. Fuego i Nitro važe za najekstremnije začinjene i često se pojavljuju u izazovima na društvenim mrežama, kao što su "Takis Challenge " ili "Takis Roulette ".

Na internetu su se pojavili navodi da Takis može da uzrokuje čireve i rak. Ove tvrdnje su opovrgnute, ali su ljekari upozorili da pretjerana konzumacija može da izazove gastritis i druge želudačne probleme.

- Hajmo da probamo plavi takis, a stomak u fazonu: 'brate nemoj, molim te'. Mislim da nije ljući od prethodnog, čips je definitivno plav, prsti mi izgledaju kao da sam se družio sa štrumpfovima - jedan je od komentara u videu iznad.

Jedan od najpopularnijih trendova koji su osmislili tinejdžeri na TikTok-u bio je taj da izazovu prijatelje i porodicu da pojedu Takis da vide mogu li da izdrže njegovu ljutinu.

Takođe, osim što je ljut, ovaj čips nema ni malu cijenu, te djeca izdvajaju čak i osam evra kako bi ispunili ovaj "izazov".

Nutricionistkinja Sanja Surčinski kazala je za B92.net koliko je zapravo isti štetan za organizam djece.

- Što se tiče grickalice Takis, sastav se po svemu sudeći ne razlikuje preterano mnogo od sastava ostalih proizvoda za grickanje u formi flipsa, koje se već nalaze kod nas na tržištu. S tim da je Takis drugačiji iz razloga što sadrži svojstvene arome, prehrambene boje i najčešće začin čili u prahu koji daje tu specifičnu ljutinu proizvoda. Gledajući sastav proizvoda, s obzirom na to da je sastav kukuruzni skrob koji sam po sebi nije tako loš ali se često posebno u industrijama kombinuje sa dosta masti, soli i drugim aditivima u proizvodima - kaže ona.

Ona naglašava šta je zapravo najštetnije u ovom čipsu.

- Takis ima visok glikemijksi indeks (brzo podiže nivo šećera u krvi). To može biti problematično za ljude koji imaju dijabetes ili poteškoće u regulisanju nivoa šećera u krvi (insulinska rezistencija). Preterana konzumacija hrane bogate kukuruznim skrobom može dovesti do povećanja telesne težine jer ima visoku kalorijsku vrednost, posebno ako se konzumira u formama kao što je ova grickalica. Te samim tim omladini a i nama samima moram da poručim - oprez sa grickanjem - rekla je Surčinski za B92.net.

Kako je dodala, pojedine vrste Takisa u svom sastavu sadrže i prehrambene boje od kojih i crvenu boju (red 40 lake - kod nas E 129) koja je prema pojedinim izvorima potencijalni uzročnik hiperaktivnosti kod djece i izaziva povećani rizik za asmatičare a takođe su moguće i kožne alergijske reakcije.

- Treba imati na umu da ovaj proizvod, ako bude dolazio u našu zemlju, sigurno će prolaziti striktne inspekcijske kontrole i deklarisanje prema odgovarajućim pravilnicima naše zemlje - zaključuje nutricionista Sanja Surčinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana