Девенпорт: Циљ заштита културне баштине свих заједница

Срна
Foto: Срна

ПРИШТИНА - Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајкл Девенпорт изјавио је Срни да је задатак ове мисије заштита и унапређење културне баштине свих заједница на Космету.

"Наш задатак је заштита и промоција заштите културне баштине како српске, тако и осталих заједница на Косову и управо данас је у Приштини организована конференција чији је циљ програм заштите културне баштине на Косову", рекао је Давенпорт, наглашавајући да је задатак како ОЕБС-а тако централних и локланих институција власти бављење промоцијом добрих планова заштите културне баштине.

Он је рекао да је будућност култруне баштине у интересу свих заједница на Косову и Метохији.

"Битно је да се поштују прва и интереси свих заједница и да су све заједнице укључене у процесе, што је наравно доста компликовано. Добро је да се, уз учешће свих, заједница прича о будућности и ефикасној заштити културне баштине на Косову", рекао је Давенпорт.

Према његовој оцјени, "битна је сарадња српске и албанске заједнице у области заштите и унапређења културне баштине".

"Мора се гардити будућност за све заједнице на Косову. Све заједнице морају бити укључене у процесе у сачињавање планова унапређења и заштите, а посебно поштовања културне баштине, ма којој заједници припадала", истакао је Девенпорт и поручио да је кључно да се у будућности кроз заштиту културне баштине поштује идентитет свих заједница на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана