Devenport: Cilj zaštita kulturne baštine svih zajednica

Srna
Foto: Srna

PRIŠTINA - Šef Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport izjavio je Srni da je zadatak ove misije zaštita i unapređenje kulturne baštine svih zajednica na Kosmetu.

"Naš zadatak je zaštita i promocija zaštite kulturne baštine kako srpske, tako i ostalih zajednica na Kosovu i upravo danas je u Prištini organizovana konferencija čiji je cilj program zaštite kulturne baštine na Kosovu", rekao je Davenport, naglašavajući da je zadatak kako OEBS-a tako centralnih i loklanih institucija vlasti bavljenje promocijom dobrih planova zaštite kulturne baštine.

On je rekao da je budućnost kultrune baštine u interesu svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Bitno je da se poštuju prva i interesi svih zajednica i da su sve zajednice uključene u procese, što je naravno dosta komplikovano. Dobro je da se, uz učešće svih, zajednica priča o budućnosti i efikasnoj zaštiti kulturne baštine na Kosovu", rekao je Davenport.

Prema njegovoj ocjeni, "bitna je saradnja srpske i albanske zajednice u oblasti zaštite i unapređenja kulturne baštine".

"Mora se garditi budućnost za sve zajednice na Kosovu. Sve zajednice moraju biti uključene u procese u sačinjavanje planova unapređenja i zaštite, a posebno poštovanja kulturne baštine, ma kojoj zajednici pripadala", istakao je Devenport i poručio da je ključno da se u budućnosti kroz zaštitu kulturne baštine poštuje identitet svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana