Дeлегација Скупштине Србије у ПС НАТО-а: Ово је опасан преседан!

Агенције
Дeлегација Скупштине Србије у ПС НАТО-а: Ово је опасан преседан!

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а саопштила је да данашња одлука те организације да скупштина самопроглашеног Косова добије статус придруженог члана представља опасан преседан и да ће тиме бити додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији.

"Оваквом одлуком прекршена је Резолуција 1244 Савјета безбедности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине", наведено је у саопштењу делегације Србије.

Делегација Скупштине Србије истакла је да није била консултована током процеса доношења ове одлуке, а да резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО-а. Делегација Србије је навела да, осим посланика из земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова – Шпаније, Румуније, Словачке и Грчке, овакву одлуку нису подржали ни посланици из земаља које су га признале – Француске и Италије, а да је делегација Мађарске гласала против ове одлуке.

Српска делегација је захвалила делегацијама које су показале разумијевање за њене аргументе јер су, како се наводи, одољеле притисцима и које су се заложиле да таква одлука не буде усвојена. У саопштењу је истакнуто да представницима српске делегације није било омогућено да се јаве за ријеч прије гласања о додјељивању статуса придруженог члана тзв. скупштини Косова нити након потврђивања ове одлуке.

Делегација је у саопштењу указала и да Срби на Космету већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи, односно да "живе као у гету". Делегација је оцијенила да је одлуком Парламентарне скупшштине НАТО-а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти награђен за све једностране потезе које је спроводио током посљедњих неколико година, на које су га упозоравали и ЕУ и НАТО и остали међународни фактори.

Приштина постала придружени члан Парламентарне скупштине НАТО-а

"Награђени су добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво, због којих је 15 одсто српског становништва напустило територију Косова и Метохије у последњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило", указује се у саопштењу.

Скупштине Србије оцијенила је да су овом одлуком додатно охрабрене привремене институције у Приштини да не спроводе постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина, што је обавеза која је успостављена прије више од 11 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана