Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO-a: Ovo je opasan presedan!

Agencije
Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO-a: Ovo je opasan presedan!

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a saopštila je da današnja odluka te organizacije da skupština samoproglašenog Kosova dobije status pridruženog člana predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Savjeta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine", navedeno je u saopštenju delegacije Srbije.

Delegacija Skupštine Srbije istakla je da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a. Delegacija Srbije je navela da, osim poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su ga priznale – Francuske i Italije, a da je delegacija Mađarske glasala protiv ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumijevanje za njene argumente jer su, kako se navodi, odoljele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena. U saopštenju je istaknuto da predstavnicima srpske delegacije nije bilo omogućeno da se jave za riječ prije glasanja o dodjeljivanju statusa pridruženog člana tzv. skupštini Kosova niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na Kosmetu već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da "žive kao u getu". Delegacija je ocijenila da je odlukom Parlamentarne skupšštine NATO-a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom posljednjih nekoliko godina, na koje su ga upozoravali i EU i NATO i ostali međunarodni faktori.

Priština postala pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a

"Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo", ukazuje se u saopštenju.

Skupštine Srbije ocijenila je da su ovom odlukom dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena prije više od 11 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana