Дејан Ковачевић, начелник Управе криминалистичке полиције Србије: Средњошколци прва мета нарко-дилера

Agencije
Дејан Ковачевић, начелник Управе криминалистичке полиције Србије: Средњошколци прва мета нарко-дилера

БЕОГРАД - Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Ковачевић изјавио је јуче да су средњошколци  прва мета дилера наркотика и да млади под притиском друштва, због свог статуса у окружењу или из пуке знатижеље, пробају дрогу.

Ковачевић је изјавио да синтетичке дроге највише утичу на младе, јер су јефтине и лако доступне, и наводи да МУП чини све како би склонио наркотике са улица и далеко од дјеце.

- МУП сходно процени на самом терену, сходно догађајима, врши свакодневне опсервације и оперативни састав Управе криминалистичке полиције је присутан и у школама, вртићима, средњим школама. Полиција је апсолутно у свим школским установама и трудимо се да дрога буде далеко од наше деце - истакао је Ковачевић.

Похвалићу се резултатима МУП-а који су 2019. завршили рекордно, заплењено је 7,33 тоне наркотика. Посебно желим да истакнем да је заплењена огромна количина марихуане, али и кокаина, хероина, синтетичких дрога, додао је он.

Начелник Управе криминалистичке полиције је навео и да МУП у једном континуитету склања хероин са српских улица, како хероин тако и све друге врсте наркотика.

- Имали смо једну од рекордних заплена, том приликом је заплењено 77 килограма чистог хероина и ухапшена су три лица. Пре тога имали смо 20,4 килограма хероина, да не набрајам међународне акције. Држаћу се само тезе, количине наркотика. Имали сте пример да је у међународној акцији са Северном Македонијом и Аустријом у Новом Саду заплењено 6,5 килограма хероина. Можда звучи мало, али то је хероин изузетне чистоће који се миксује четири до пет пута - казао је Ковачевић.

Додао је да се, што се тиче геостратешког положаја,  Србија налази на балканској рути и већа количина наркотика пролази кроз земљу ка западној Европи.

- Велике заплене дроге биле су на граничним прелазима. Процесуирано је 25 организованих група, од чега 11 организованих криминалних група што се тиче искључиво трговине наркотицима - напоменуо је он.

Каже да су сви ухапшени на територији Србије и да су носиоци, нажалост, држављани Републике Србије.

- Истичући хероин и марихуану, напомињем да је присутан и кокаин у знатно мањој количини. Имали смо 2019. године заплену 13 килограма изузетно чистог кокаина. Не желећи да умањим улогу наших држављана, напомињем да они имају велику улогу у пребацивању кокаина из Јужне Америке ка земљама западне Европе - истакао је Ковачевић.

Сузбијање наркоманије приоритет

Дејан Ковачевић је додао да је сузбијање наркотика свакако приоритет у раду министарства.

- Наставићемо, иако смо током 2019. године постигли историјске резултате, да ти резултати током ове године буду још већи и бољи и то је свакако један од основних циљева у даљем раду. Подсетићу на 2019. годину, да у 2020. улазимо са још вишим зацртаним циљевима и трудићемо се да их испунимо, а самим тим склонимо наркотике са наших улица и далеко од наше деце - закључио је начелник Управе криминалистичке полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана