Данас истиче рок за потврђивање оптужнице Тачију и Весељију

Срна
Данас истиче рок за потврђивање оптужнице Тачију и Весељију

БЕОГРАД - Шестомјесечни рок за потврђивање оптужнице против некадашњег команданта ОВК Хашима Тачија и некадашњег шефа обавјештајне службе ОВК Кадрија Весељија званично истиче данас.

Оптужница је подигнута 24. априла, али је информација о томе објављена тек 24. јуна, јер се подаци о раду Специјализованог тужилаштва, као и вијећа, од почетка њиховог рада држе у строгој тајности.

Судија оптужницу може да потврди, да је врати тужилаштву на допуну или да је одбаци, али може и да због безбједности одлучи да се у јавности не објављује његова одлука, односно да се тај моменат одгоди, као у случају Саљиха Мустафе чија је оптужница објављена два мјесеца након потврђивања, тек након што је ухапшен и изручен Хагу.

У сваком случају, ако и када буде потврђена, оптужница мора бити објављена прије почетка суђења, прописано је Правилником о раду Специјализованих вијећа, преноси Тањуг.

Тачи, Весељи и други осумњичени терете се оптужницом за низ ратних злочина на Косову и Метохији, међу којима је и скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дјела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.

Тачи, актуелни предсједник самопроглашеног Косова, ишао је са адвокатима од 13. до 16. јула на разговоре у Специјализовано тужилаштво, али није познато о чему су разговарали.

У децембру 2011. године извјестилац Савјета Европе Дик Марти објавио је извештај у коме је наведено неколико бивших вођа ОВК који су умјешани у ратне злочине.

Скупштина самопроглашеног Косова у августу 2015. године усвојила је Закон о оснивању Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва, а двије године касније ове институције су почеле званично да раде.

Њихово сједиште измјештено је у Хаг због безбједности жртава и свједока у предстојећим поступцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана