Danas ističe rok za potvrđivanje optužnice Tačiju i Veseljiju

Srna
Danas ističe rok za potvrđivanje optužnice Tačiju i Veseljiju

BEOGRAD - Šestomjesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komandanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obavještajne službe OVK Kadrija Veseljija zvanično ističe danas.

Optužnica je podignuta 24. aprila, ali je informacija o tome objavljena tek 24. juna, jer se podaci o radu Specijalizovanog tužilaštva, kao i vijeća, od početka njihovog rada drže u strogoj tajnosti.

Sudija optužnicu može da potvrdi, da je vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da zbog bezbjednosti odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odgodi, kao u slučaju Saljiha Mustafe čija je optužnica objavljena dva mjeseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

U svakom slučaju, ako i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena prije početka suđenja, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih vijeća, prenosi Tanjug.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni terete se optužnicom za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Tači, aktuelni predsjednik samoproglašenog Kosova, išao je sa advokatima od 13. do 16. jula na razgovore u Specijalizovano tužilaštvo, ali nije poznato o čemu su razgovarali.

U decembru 2011. godine izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa OVK koji su umješani u ratne zločine.

Skupština samoproglašenog Kosova u avgustu 2015. godine usvojila je Zakon o osnivanju Specijalizovanih vijeća i Specijalizovanog tužilaštva, a dvije godine kasnije ove institucije su počele zvanično da rade.

Njihovo sjedište izmješteno je u Hag zbog bezbjednosti žrtava i svjedoka u predstojećim postupcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana