Дачић:Одбраном свог суверенитета Београд брани међународно право

Срна
Дачић:Одбраном свог суверенитета Београд брани међународно право

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија бранећи свој суверенитет и територијални интегритет у исто вријеме брани и међународно право и Повељу УН.

Говорећи на конференцији "Мултилатерализам и међународна безбједност" у Београду, Дачић је рекао да супротстављени интереси на међународној сцени доводе до повременог прибјегавања једностраним мјерама и акција које доводе у питање ефикасност мултилатерализма и до кризе легитимитета институција, попут УН.

- Ту се пре свега мисли на употребу оружане силе против суверених држава супротно основним начелима колективне сигурности, без сагласности Савета безбедности УН - рекао је Дачић и подсјетио да је Србија осјетила погубност таквог приступа.

Он је подсјетио да је одлука о употреби оружане силе против СР Југославије 1999. године донесена и извршена без сагласности Савјета безбједности УН, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Тиме је учињен преседан и створен простор за заобилажење и занемаривање УН као кључног оквира за превазилажење несугласица које могу бити претња миру - рекао је Дачић.

Он је нагласио да агресија на СР Југославију "мора бити лекција за будућност о важности досљедног поштовања Повеље УН и постигнутих стандарда у међународном јавном праву".

- Земље попут Србије морају да инсистирају на доследном спровођењу принципа међународног јавног права и на поштовању улоге међународних организација у спречавању кршења усаглашених и договорених правила - рекао је Дачић.

Он је навео да се Србија придружила позиву генералног секретара УН за глобални прекид ватре и заустављање свих непријатељстава и сукоба током трајања пандемије вируса корона, што је у духу изворних цивилизацијских вриједности још из античког доба до данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана