Dačić:Odbranom svog suvereniteta Beograd brani međunarodno pravo

Srna
Dačić:Odbranom svog suvereniteta Beograd brani međunarodno pravo

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet u isto vrijeme brani i međunarodno pravo i Povelju UN.

Govoreći na konferenciji "Multilateralizam i međunarodna bezbjednost" u Beogradu, Dačić je rekao da suprotstavljeni interesi na međunarodnoj sceni dovode do povremenog pribjegavanja jednostranim mjerama i akcija koje dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i do krize legitimiteta institucija, poput UN.

- Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN - rekao je Dačić i podsjetio da je Srbija osjetila pogubnost takvog pristupa.

On je podsjetio da je odluka o upotrebi oružane sile protiv SR Jugoslavije 1999. godine donesena i izvršena bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru - rekao je Dačić.

On je naglasio da agresija na SR Jugoslaviju "mora biti lekcija za budućnost o važnosti dosljednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu".

- Zemlje poput Srbije moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila - rekao je Dačić.

On je naveo da se Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba tokom trajanja pandemije virusa korona, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrijednosti još iz antičkog doba do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana