Дачић: У приправности смо, заштитићемо наш народ

Срна
Дачић: У приправности смо, заштитићемо наш народ

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је посљедња ескалација тензија на сјеверу Косова и Метохије и насилан улазак специјалних јединица косовске полиције у зграде општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток "можда једна од најопаснијих ситуација", те да ће Србија заштити свој народ.

"Ми нисмо за сукобе, ми смо за мирно решење свих питања, али сви морају да знају да цела Србија стоји иза нашег народа на Косову и Метохији, зато је председник Србије Александар Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости - не због тога што се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије", рекао је Дачић.

Он каже да ће Србија свакако заштитити свој народ, изразивши наду да до потребе за интервенцијом војске неће доћи.

"Они ударају у оно што је основа опстанка српског народа на северу Космета, а то је локална власт коју морамо да држимо. Није ту мешовито становништво, па да кажете да има ту Албанаца", рекао је Дачић, који је и генерални секретар Савјета за националну безбједност.

Према његовим ријечима, тринаест Срба је гласало на такозваним изборима на Косову.

"Сада имате неке нове одборнике и председнике општина или градоначелнике, а од старта смо говорили да тај потез може да изазове огромне сукобе и упозоравали смо међународну заједницу", рекао је Дачић за РТС.

Он је истакао да је међународна заједница Београд убјеђивала у супротно.

"Када се овако нешто деси, кажу да нису могли ништа друго, он је луд, он је скстремиста и то је нова реалност коју нико не поправља него кажу `идемо даље`", рекао је Дачић.

Он сматра да само захваљујући разборитости Срба није дошло до већих инцидената и да сада Срби чекају да међународна заједница испуни свој дио посла, а то је да се елиминишу негативни ефекти оваквих акција.

Дачић истиче да се премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти стално бави стварањем криза и да је положај српског народа све гори и тежи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана