Дачић: Пријем Косова у Савјет Европе у супротности са међународним правом

Танјуг
Foto: Архива

КРИТ- Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић данас је у разговору са извјестиоцем Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПС СЕ) за Косово и Метохију Дором Бакојанис пренио став Србије да би пријем тзв. Косова у Савјет Европе био у супротности са међународним правом, резолуцијом Савјета безбедности УН и вредностима које заступа та организација.

Шефицу делегације Парламента Грчке у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПС СЕ) Дору Бакојанис Комитет за политичка питања и демократију ПС СЕ именовао је за извјестиоца који треба да сачини извјештај у ситуацији на Косову и Метохију.

Дачић је током састанка одржаном на маргинама сједнице Комитета за политичка питања и демократију ПС Савјета Европе на Криту, напоменуо да је питање Косова и Метохије од велике важности за нашу земљу јер се тиче територијалног интегритета и суверенитета Србије, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине.

Дачић је истакао да је од велике важности да будући извјештај обради сва питања из домена рада Парламентарне скупштине Савјета Европе - стање демократије и институција на КиМ, владавину права и људска права, уз задржавање статусно неутралног приступа.

Посебно је изразио очекивање да ће будући извјештај анализирати положај српског становништва на КиМ, нарочито у свјетлу константног ускраћивања њихових основних људских права.

Дачић је подсјетио да грађанима Србије на КиМ није омогућено да слободно изразе своју вољу и учествују на недавно одржаном референдуму, парламентарним и предсједничким изборима у Србији.

Подвукао је да је Србија чврсто опредијељена за мир и стабилност, као и за постизање компромиса у вези са питањем Косова и Метохије кроз дијалог.

Изразио је жалост што дијалог са Приштином готово да не постоји јер друга страна очигледно дијалог не жели, о чему свједоче и њихови једнострани потези.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана