Dačić: Prijem Kosova u Savjet Evrope u suprotnosti sa međunarodnim pravom

Tanjug
Foto: Arhiva

KRIT- Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je u razgovoru sa izvjestiocem Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PS SE) za Kosovo i Metohiju Dorom Bakojanis prenio stav Srbije da bi prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Savjeta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.

Šeficu delegacije Parlamenta Grčke u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE) Doru Bakojanis Komitet za politička pitanja i demokratiju PS SE imenovao je za izvjestioca koji treba da sačini izvještaj u situaciji na Kosovu i Metohiju.

Dačić je tokom sastanka održanom na marginama sjednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS Savjeta Evrope na Kritu, napomenuo da je pitanje Kosova i Metohije od velike važnosti za našu zemlju jer se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine.

Dačić je istakao da je od velike važnosti da budući izvještaj obradi sva pitanja iz domena rada Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope - stanje demokratije i institucija na KiM, vladavinu prava i ljudska prava, uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izvještaj analizirati položaj srpskog stanovništva na KiM, naročito u svjetlu konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Dačić je podsjetio da građanima Srbije na KiM nije omogućeno da slobodno izraze svoju volju i učestvuju na nedavno održanom referendumu, parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Srbiji.

Podvukao je da je Srbija čvrsto opredijeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije kroz dijalog.

Izrazio je žalost što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji jer druga strana očigledno dijalog ne želi, o čemu svjedoče i njihovi jednostrani potezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana