Дачић: Нико неће бити на страни Приштине када се инате целом свету

Танјуг
Дачић: Нико неће бити на страни Приштине када се инате целом свету

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је државно руководство Србије реаговало оштро, брзо и добро на комплексна дешавања на сјеверу КиМ и оцијенио да је једини начин да дође до деескалације да се ситуација врати на ону од прије избора.

Дачић је похавалио ставове САД везане за најновију ситуацију на сјеверу и то што су Аљбина Куртија јасно упозорили да мора да формира ЗСО.

- Мисим да су сада и САД и ЕУ љути што је Курти једностраним потезима закомпликовао ситуацију и изазвао сукобе - рекао је Дачић и подсјетио да су ти једнострани потези слика и прилика Куртијеве власти, који воде из ескалације у ескалацију.

Умјесто нормализације имамо сталну деескалацију, рекао је Дачић и додао да је Пришитна навикла да буде миљеник запада, они се никада нису суочавали са политиком да им неко запријети.

Додао је да га сада интересује шта мисле они који су гласали да отпочне процедура учлањења Косова у Савјет Европе, а говорили су да је то вид награде за Пришитну.

Према његовим ријечима, постоји могућност притисака на Пришитну и о томе говори америчка администрација.

- Нико неће бити на страни Пришитне када се инате цијелом свијету, рекао је министар и додао да америчка администрација има неке кораке које може да спроведе - да им ускрати посјете, учешће у одређеним заједничким програмима везано за безбједностне снаге ... или ускраћивање финасијских аранжмана - рекао је Дачић.

На питање да ли све те мјере могу да доведу до деескалације када и француски предсједник Емануел Макрон каже да су избори били грешка, да ли постоје да се врати ситуација на ону од прије избора, Дачић каже да мисли да је то једини начин да дође до деескалације.
Улазимо у замку да причамо о деескалацији, а не о узроку, а узрок је Курти који ће увијек измислит нешто друго, нико не прича о ЗСО о суштини проблема, већ како да се изврши притисак, навео је Дачић.

- Ситуација је заиста веома комплексна прије свега зато што смо због нечињења дошли у позицију да имамо инциденте са Кфором са којим имамо професионални однос - рекао је министар и подсјетио да је иронија што су у њему учествовали припадници италијанског контигента коме су Срби захвални због тога што су штитили цркве и манастире, али и мађарског.

За то је, како је рекао, крива команда Кфора чији је задатак да спречи долазак специјалних јединица на сјевер без сагласности Срба и насилни улазак у општине.
Насе руководство реаговало је остро, брзо и добро, рекао је Дачић.

- Ми немамо никакву амбицију нити циљ да ратујемо са Кфором ни да изазивамо дестабилизацију. Циљ нам је да буде мир, да се Срби изборе за права да опстану и остану да живе на КиМ и у том погледу нећемо дозволити погром Срба и то је једина раздјелна тачка која може да нас дијели од тога како ће се Србија даље понашати. Показали смо спремност и озбљност да ћемо ако нема других могућности заштитити народ, а надамо се да до тога неће доћи - навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана