Дачић: Неприхватљиво да су Београд и Приштина једнако одговорни за прекид дијалога

Срна
Дачић: Неприхватљиво да су Београд и Приштина једнако одговорни за прекид дијалога

Њујорк - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вјештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога, као и објашњења да одлука Приштине о таксама представља одговор на кампању Србије за повлачење признања такозваног Косова.

Дачић је на сједници Савјета безбједности УН о Космету истакао да дипломатске активности Београда с циљем повлачења признања представљају одговор на кампању такозваног Косова за добијање признања.

"Они ту кампању, уз свесрдну помоћ неких од вас, воде од тренутка кад су једнострано прогласили независност. Према томе, ако већ позивате Србију да обустави своју кампању, онда очекујемо да позовете и Приштину да престане са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите", рекао је Дачић.

Он је навео да док се од Србије тражи да престане лобирање, дотле представници такозваног Косова заједно са дипломатијом Албаније раде широм свијета на признавању независности, преноси "Спутњик".

"Док ви тражите од Србије да престане, Организација исламске сарадње у својој декларацији позива све муслиманске земље да признају такозвано Косово. Док ви тражите од Србије да престане, ви сте овде, а нарочито представници САД и Велике Британије, на готово свакој седници Савета безбедности позивали чланице да признају. Знате шта, ми јесмо мали, али нисмо глупи", поручио је Дачић.

Он је подсјетио на увођење такси од 100 одсто на српску робу и напоменуо да је Приштина такву одлуку донијела након неуспјешног гласања у Интерполу.

"Упркос осуди међународне заједнице, оне су на снази већ годину дана. Штета је неколико стотина милиона долара и сваког дана је све већа", навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је оштро осудио посљедње активности Приштине, попут упада јединица Росу на сјевер Косова, хапшења Срба, пребројавања гласова из централне Србије у бијелим заштитним одијелима.

Он је рекао да остаје само нада да ће Приштина увидјети да без договора са Србијом не може ништа да постигне, да било какви једнострани потези умањују шансе за проналажење рјешења и да дијалог нема алтернативу.

"Србија је са своје стране спремна на тај тренутак", нагласио је Дачић.

Дачић је подсјетио да седам година учествује на сједницама Савјета безбједности, да се обраћа 22. пут и да за то вријеме на Космету није учињено ништа да се Србима омогући живот достојан човека.

"Дужност свих нас је да људи на Космету не постану таоци перспективе проналажења дуготрајног решења. Овим људима мора да се обезбеди право на повратак, запослење, верске слободе, право на учешће у политичком животу", нагласио је министар спољних послова Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана