Dačić: Neprihvatljivo da su Beograd i Priština jednako odgovorni za prekid dijaloga

Srna
Dačić: Neprihvatljivo da su Beograd i Priština jednako odgovorni za prekid dijaloga

Njujork - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da su iracionalni i neprihvatljivi pokušaji uspostavljanja vještačke ravnoteže odgovornosti Beograda i Prištine za prekid dijaloga, kao i objašnjenja da odluka Prištine o taksama predstavlja odgovor na kampanju Srbije za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

Dačić je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosmetu istakao da diplomatske aktivnosti Beograda s ciljem povlačenja priznanja predstavljaju odgovor na kampanju takozvanog Kosova za dobijanje priznanja.

"Oni tu kampanju, uz svesrdnu pomoć nekih od vas, vode od trenutka kad su jednostrano proglasili nezavisnost. Prema tome, ako već pozivate Srbiju da obustavi svoju kampanju, onda očekujemo da pozovete i Prištinu da prestane sa lobiranjem, ali i da sami prekinete to da radite", rekao je Dačić.

On je naveo da dok se od Srbije traži da prestane lobiranje, dotle predstavnici takozvanog Kosova zajedno sa diplomatijom Albanije rade širom svijeta na priznavanju nezavisnosti, prenosi "Sputnjik".

"Dok vi tražite od Srbije da prestane, Organizacija islamske saradnje u svojoj deklaraciji poziva sve muslimanske zemlje da priznaju takozvano Kosovo. Dok vi tražite od Srbije da prestane, vi ste ovde, a naročito predstavnici SAD i Velike Britanije, na gotovo svakoj sednici Saveta bezbednosti pozivali članice da priznaju. Znate šta, mi jesmo mali, ali nismo glupi", poručio je Dačić.

On je podsjetio na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i napomenuo da je Priština takvu odluku donijela nakon neuspješnog glasanja u Interpolu.

"Uprkos osudi međunarodne zajednice, one su na snazi već godinu dana. Šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svakog dana je sve veća", naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je oštro osudio posljednje aktivnosti Prištine, poput upada jedinica Rosu na sjever Kosova, hapšenja Srba, prebrojavanja glasova iz centralne Srbije u bijelim zaštitnim odijelima.

On je rekao da ostaje samo nada da će Priština uvidjeti da bez dogovora sa Srbijom ne može ništa da postigne, da bilo kakvi jednostrani potezi umanjuju šanse za pronalaženje rješenja i da dijalog nema alternativu.

"Srbija je sa svoje strane spremna na taj trenutak", naglasio je Dačić.

Dačić je podsjetio da sedam godina učestvuje na sjednicama Savjeta bezbjednosti, da se obraća 22. put i da za to vrijeme na Kosmetu nije učinjeno ništa da se Srbima omogući život dostojan čoveka.

"Dužnost svih nas je da ljudi na Kosmetu ne postanu taoci perspektive pronalaženja dugotrajnog rešenja. Ovim ljudima mora da se obezbedi pravo na povratak, zaposlenje, verske slobode, pravo na učešće u političkom životu", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana