Дачић изабран за предсједника Скупштине Србије

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Лидер СПС-a Ивица Дачић изабран је за предсједника Скупштине Србије.

Дачић, који је и доскорашњи шеф дипломатије Србије, изгласан је јавном прозивком народних посланика, тако што је од 226 присутних "за" гласало 225, "против" један, а удржаних није било.

На дневном реду данашње конститутивне сједнице су и именовање потпредсједника Скупштине, генералног секретара и радних тјела.

Комплетиран је и списак кандидата за потпредсједнике, а међу њима су Владимир Орлић /СНС/, Стефан Кркобабић /ПУПС/, Радован Тврдишић /СПАС/, Марија Јевђић /Јединстван Србија/, те из Муамер Зукорлић из редова бошњачке, а Елвира Ковач - мађарске мањине.

Посланицима су на сједници 3. августа потврђени мандати, а избором скупштинског руководства се заокружује процес формирања парламента, тако да се стварају услови и за избор нове владе Србије коју ће, осим СНС-а, чинити СПС, СПАС и странке мањина.

Након конститутивне сједнице парламента слиједе измјене закона о влади и министарствима, с обзиром на то да је најављено оснивање два нова министарства, а потом ће на посебној сједници, мандатар Ана Брнабић посланицима изнијети приједлог састава свог кабинета.

Гласање о приједлозима закона о влади и министарствима очекује се у понедјељак, 26. октобра, а експозе Брнабићеве је планиран је за сриједу, 28. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана