Dačić izabran za predsjednika Skupštine Srbije

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Lider SPS-a Ivica Dačić izabran je za predsjednika Skupštine Srbije.

Dačić, koji je i doskorašnji šef diplomatije Srbije, izglasan je javnom prozivkom narodnih poslanika, tako što je od 226 prisutnih "za" glasalo 225, "protiv" jedan, a udržanih nije bilo.

Na dnevnom redu današnje konstitutivne sjednice su i imenovanje potpredsjednika Skupštine, generalnog sekretara i radnih tjela.

Kompletiran je i spisak kandidata za potpredsjednike, a među njima su Vladimir Orlić /SNS/, Stefan Krkobabić /PUPS/, Radovan Tvrdišić /SPAS/, Marija Jevđić /Jedinstvan Srbija/, te iz Muamer Zukorlić iz redova bošnjačke, a Elvira Kovač - mađarske manjine.

Poslanicima su na sjednici 3. avgusta potvrđeni mandati, a izborom skupštinskog rukovodstva se zaokružuje proces formiranja parlamenta, tako da se stvaraju uslovi i za izbor nove vlade Srbije koju će, osim SNS-a, činiti SPS, SPAS i stranke manjina.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta slijede izmjene zakona o vladi i ministarstvima, s obzirom na to da je najavljeno osnivanje dva nova ministarstva, a potom će na posebnoj sjednici, mandatar Ana Brnabić poslanicima iznijeti prijedlog sastava svog kabineta.

Glasanje o prijedlozima zakona o vladi i ministarstvima očekuje se u ponedjeljak, 26. oktobra, a ekspoze Brnabićeve je planiran je za srijedu, 28. oktobra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana