Члан Савјета родитеља "Рибникара": Није ме изненадио налаз инспекције

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Члан Савјета родитеља у Основној школи "Владислав Рибникар" Мина Зиројевић изјавила је данас за Тањуг да је није изненадио инспекцијски налаз којим је утврђено да у овој школи није било вршњачког насиља према дјечаку који је починио масовно убиство.

„Ја сам то знала и то сам рекла одмах, првог дана. Налаз инспекције ме није изненадио али сам захвална што се са њим изашло и то брзо, јер су деца у међувремену, од 3. маја, када се трагедија догодила била под стигмом да су у ствари сви они злочинци и главни кривци за оно што се десило, а нису. То знамо сви ми који смо у школи, знамо шта се тамо дешава и каква су то деца", рекла је она.

На опаску да је дјечак ипак мијењао смјену и одјељење, изнијела лични став да је то урадио са жељом да пређе у што боље билингвално одјељење. Када је ријеч о идеји да у Београд дођу и око изградње меморијалног центра у овој школи помогну норвешке архитекте које су пројектовале и меморијални центар у Норвешкој гдје је почињено масовно убиство, Зиројевић је рекла да родитељи немају ништа против идеје о помоћи јер желе да се центар направи на адекватан начин и да се одржи сјећање на жртве трагедије.

"У почетку ми је био изненађујући став дела људи у Савету родитеља да смо се ми сами изборили. То је тачно и било је тако, у смислу да су дошли наши психолози, педагози, лекари и остали стручњаци, али немамо ништа против помоћи око осмишљавања меморијалног центра", истакла је Зиројевић.

Навела је да Савјет родитеља помаже у рјешавању проблема које је трагедија произвела, али да је ипак најважније мишљење родитеља који су изгубили дјецу и цијелог одјељење ВИИ2, јер је њихова траума највећа, те да би они требало да одреде како ће меморијални центар бити урађен.

Зиројевић је истакла и да је тачно да су појединачни ставови неких родитеља представљани као став свих, али да није лако да сви родитељи буду сложни и да се испоштује мишљење свакога од њих, када у школи има 1.100 ученика и дупло више родитеља.

"Родитељи су различити, неки су тихи у изношењу својих ставова а постоји и она гласна мањина. Састанци Савета родитеља су некада веома дуго трајали и гласнија мањина је ишла и у своје име представљала мишљење већине", рекла је она.

Одговарајући на питање да ли је извјесно да ђаци не желе да пређу у школу "Свети Сава", навела је да би ова школа могла да се користи само у поподневној смјени, и да за свих 1.100 ђака из ОШ "Владислав Рибникар" нема мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана