Ципрас гласао против пријема тзв. Косова у СЕ, тражи формирање ЗСО

Танјуг
Ципрас гласао против пријема тзв. Косова у СЕ, тражи формирање ЗСО

Бивши премијер Грчке Алексис Ципрас није подржао данас извjештај извjеститељке за пријем тзв. Косова у Савјет Европе Доре Бакојани, рекавши да је Приштина треба да формира Заједницу српских општина и поништи одлуку о експропријацији српске имовине.

Он је поздравио чињеницу да је Приштина коначно спровела пресуду уставног суда у Приштини у случају манастира Високи Дечани.

Међутим, истакао је да то није довољан и једини услов, истакавши да Приштина има још обавеза у вези са формирањем Заједнице српских општина и законом о експропријацији мањинске имовине.

Додао је да је потребна додатна расправа са земљама које не признају тзв. Косово.

Комитет за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) на данашњој сједници у Паризу прихватио је извјештај Доре Бакојани, у којем су препоручује да се тзв. Косово прими у СЕ.

За ту одлуку гласао је 31 представник земаља чланица, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ, Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић Бурсаћ, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.    

ПССЕ, која окупља парламентарце из 46 држава чланица Савјета Европе, требало би да расправља о препоруци Одбора у четвртак, 18. априла током прољећне пленарне сједнице, када ће се и гласати о коначном мишљењу о захтјеву Приштине за чланством у Савјету Европе.

Коначну одлуку донијеће Комитет министара Савјета Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана