Cipras glasao protiv prijema tzv. Kosova u SE, traži formiranje ZSO

Tanjug
Cipras glasao protiv prijema tzv. Kosova u SE, traži formiranje ZSO

Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras nije podržao danas izvještaj izvjestiteljke za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope Dore Bakojani, rekavši da je Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine.

On je pozdravio činjenicu da je Priština konačno sprovela presudu ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.

Međutim, istakao je da to nije dovoljan i jedini uslov, istakavši da Priština ima još obaveza u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i zakonom o eksproprijaciji manjinske imovine.

Dodao je da je potrebna dodatna rasprava sa zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) na današnjoj sjednici u Parizu prihvatio je izvještaj Dore Bakojani, u kojem su preporučuje da se tzv. Kosovo primi u SE.

Za tu odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH, Maja Vukićević i Snježana Novaković Bursać, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.    

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Savjeta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom proljećne plenarne sjednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtjevu Prištine za članstvom u Savjetu Evrope.

Konačnu odluku donijeće Komitet ministara Savjeta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana