Четворо мртвих због салмонеле од ускршњих јаја

Блиц
Четворо мртвих због салмонеле од ускршњих јаја

Чачак - Петар Перишић (88), Софија Вукелић (77) и Стефан Јосић (75) преминули су у ноћи између петка и суботе у старачком дому у Вранићима код Чачка, гдје је у четвртак проглашена зараза салмонелом.

Рано у недјељу ујутру преминула је и четврта особа заражена салмонелом, пренио је Тањуг.

Бактеријом је била заражена 41 особа, од којих су седморо запослени у овој геријатријској установи. Сумња се да је епидемију изазвало конзумирање ускршњих јаја која нису била довољно скувана.

У петак увече код троје штићеника нагло се погоршало здравствено стање, о чему је обавијештена служба хитне помоћи у Чачку, пише Блиц.

„Наше екипе одмах по позиву изашле су на терен, али су лекари, нажалост, само могли да констатују смрт”, изјавио је начелник ове службе др Слободан Видојевић.

Према незваничним сазнањима, двоје преминулих имало је симптоме цријевне инфекције, док трећа особа није показивала било какве знаке тровања.

„Тражили смо да се уради обдукција наших корисника који су били заражени салмонелом и то ће бити урађено уколико се родбина преминулих с тим сагласи. Смртни случајеви су, нажалост, честа појава у установама овог типа и овде увек постоји неколико штићеника који су у критичном стању”, каже Дејан Марић, син власника дома Пере Марића.

С друге стране, у геријатријском дому у Вранићима током јучерашњег дана владало је право опсадно стање, јер су потомци штићеника центра на све начине покушавали да добију што више детаља о стању њихових родитеља и рођака. Неки су изразили жељу да своје најближе врате кући, а све их је интересовало какву здравствену његу они добијају у овом тренутку.

„На прву вест о зарази оца смо хтели да одведемо из дома, али су нам саветовали да то није паметно због опасности за остале укућане, као и због очевог крхког здравља. Ово је за нас велики шок. Не желимо да дајемо исхитрене изјаве о било чијој одговорности, али очекујемо да надлежни органи спроведу озбиљну истрагу поводом овог случаја”, рекла је кћерка једног од преминулих.

Перо Марић, ког је вијест о зарази салмонелом затекла на службеном путу у Њемачкој, наглашава да су сви корисници дома имали одговарајућу здравствену његу у самом објекту.

„Чак је и наша докторка, која је и сама заражена салмонелом, остајала у установи и бринула о старима. Нико досад није имао примедбе и притужбе на наш рад”, наводи он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана