Централна прослава 800 година аутокефалности од 6. до 9. октобра

Срна
Централна прослава 800 година аутокефалности од 6. до 9. октобра
Централна прослава 800 година аутокефалности од 6. до 9. октобра

Београд - Централна прослава 800 година самосталности Српске православне цркве /СПЦ/ у Србији ће бити одржана од 6. до 9. октобра.

О детаљима прославе разговарано је данас у Патријаришији у Београду на сједници Извршног одбора за прославу 800 година самосталност СПЦ на којој је говорио предсједник Извршног одбора Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Митрополит Порфирије је за Телевизију “Храм” рекао да свечаност почиње окупљањем свих архијереја и литургијом у манастиру Жича 6. октобра са почетком у 9.00 часова, након чега ће програм бити настављен у манастиру Студеница и у Краљеву.

Другог дана, 7. октобра, архијереји ће боравити у духовном сједишту СПЦ - Пећкој патријаршији и обилазити светиње Косова и Метохије.

Свечана академија биће одржана 8. октобра у Центру “Сава” у Београду са почетком у 20.00 часова.

Осим представника Цркве, очекује се долазак високих државника, представника градских власти, амбасада, културних, образовних и других важних установа, као и других религија.

Посљедњег дана, 9. октобра, у Музеју СПЦ биће отворена изложба под називом “Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана