Централна прослава 800 година аутокефалности од 6. до 9. октобра

Срна
Централна прослава 800 година аутокефалности од 6. до 9. октобра

Београд - Централна прослава 800 година самосталности Српске православне цркве /СПЦ/ у Србији ће бити одржана од 6. до 9. октобра.

О детаљима прославе разговарано је данас у Патријаришији у Београду на сједници Извршног одбора за прославу 800 година самосталност СПЦ на којој је говорио предсједник Извршног одбора Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Митрополит Порфирије је за Телевизију “Храм” рекао да свечаност почиње окупљањем свих архијереја и литургијом у манастиру Жича 6. октобра са почетком у 9.00 часова, након чега ће програм бити настављен у манастиру Студеница и у Краљеву.

Другог дана, 7. октобра, архијереји ће боравити у духовном сједишту СПЦ - Пећкој патријаршији и обилазити светиње Косова и Метохије.

Свечана академија биће одржана 8. октобра у Центру “Сава” у Београду са почетком у 20.00 часова.

Осим представника Цркве, очекује се долазак високих државника, представника градских власти, амбасада, културних, образовних и других важних установа, као и других религија.

Посљедњег дана, 9. октобра, у Музеју СПЦ биће отворена изложба под називом “Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана