Centralna proslava 800 godina autokefalnosti od 6. do 9. oktobra

Srna
Centralna proslava 800 godina autokefalnosti od 6. do 9. oktobra

Beograd - Centralna proslava 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Srbiji će biti održana od 6. do 9. oktobra.

O detaljima proslave razgovarano je danas u Patrijarišiji u Beogradu na sjednici Izvršnog odbora za proslavu 800 godina samostalnost SPC na kojoj je govorio predsjednik Izvršnog odbora Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Mitropolit Porfirije je za Televiziju “Hram” rekao da svečanost počinje okupljanjem svih arhijereja i liturgijom u manastiru Žiča 6. oktobra sa početkom u 9.00 časova, nakon čega će program biti nastavljen u manastiru Studenica i u Kraljevu.

Drugog dana, 7. oktobra, arhijereji će boraviti u duhovnom sjedištu SPC - Pećkoj patrijaršiji i obilaziti svetinje Kosova i Metohije.

Svečana akademija biće održana 8. oktobra u Centru “Sava” u Beogradu sa početkom u 20.00 časova.

Osim predstavnika Crkve, očekuje se dolazak visokih državnika, predstavnika gradskih vlasti, ambasada, kulturnih, obrazovnih i drugih važnih ustanova, kao i drugih religija.

Posljednjeg dana, 9. oktobra, u Muzeju SPC biće otvorena izložba pod nazivom “Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana