Бугарски представник у НАТО-у: Забранити транспорт С-400 Србији

Срна
Бугарски представник у НАТО-у: Забранити транспорт С-400 Србији

Софија - Русија може поново да пребаци у Србију свој С-400, док је Београд веć изашао са саопштењем да сличне војне вјежбе могу постати рутина, сматра војни представник Бугарске у НАТО-у и члан управе Атлантског савјета Сиби Сибев.

Уколико Србија одговори позитивно на жељу Русије да инсталира противвазудшну базу на српској територији, створиćе се зона ометања приступа ваздушном простору у опсегу од 400 километара и то ćе веć бити проблем, не само Бугарској, веć и цијелом НАТО-у, изјавио је он.

"Ако се у Бугарској појави информација да Русија транспортује такав систем с циљем да направи такву базу, имаćе пуно право да забране летове (изнад Бугарске)", изјавио је Сибев.

Он је нагласио да Србија има пуно право на модернизацију својих Оружаних снага уз помоć руског наоружања, али таква могуćност изазива забринутост.

"Како Бугарска, Румунија и Хрватска имају програме за модернизацију авиона Ф-16 и то је њихово суверено право, тако и Србија има исто право. Међутим, питање је осјетљиво, пошто све сусједне државе не располажу таквим комплексом (С-400) и ако Србија има амбиције да контролише ваздушни простор у опсегу од 400 километара, то заиста треба да изазове забринутост и захтјева објашњење српске стране. Са друге стране, ако Русија заиста постигне споразум са Србијом о распоређивању руске противваздушне базе на њеној територији, питање тада постаје врло комплексно и треба свим средствима спречити реализацију таквог пројекта", изјавио је у интервјуу порталу "Фактор", преноси Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана