Bugarski predstavnik u NATO-u: Zabraniti transport S-400 Srbiji

Srna
Bugarski predstavnik u NATO-u: Zabraniti transport S-400 Srbiji

Sofija - Rusija može ponovo da prebaci u Srbiju svoj S-400, dok je Beograd već izašao sa saopštenjem da slične vojne vježbe mogu postati rutina, smatra vojni predstavnik Bugarske u NATO-u i član uprave Atlantskog savjeta Sibi Sibev.

Ukoliko Srbija odgovori pozitivno na želju Rusije da instalira protivvazudšnu bazu na srpskoj teritoriji, stvoriće se zona ometanja pristupa vazdušnom prostoru u opsegu od 400 kilometara i to će već biti problem, ne samo Bugarskoj, već i cijelom NATO-u, izjavio je on.

"Ako se u Bugarskoj pojavi informacija da Rusija transportuje takav sistem s ciljem da napravi takvu bazu, imaće puno pravo da zabrane letove (iznad Bugarske)", izjavio je Sibev.

On je naglasio da Srbija ima puno pravo na modernizaciju svojih Oružanih snaga uz pomoć ruskog naoružanja, ali takva mogućnost izaziva zabrinutost.

"Kako Bugarska, Rumunija i Hrvatska imaju programe za modernizaciju aviona F-16 i to je njihovo suvereno pravo, tako i Srbija ima isto pravo. Međutim, pitanje je osjetljivo, pošto sve susjedne države ne raspolažu takvim kompleksom (S-400) i ako Srbija ima ambicije da kontroliše vazdušni prostor u opsegu od 400 kilometara, to zaista treba da izazove zabrinutost i zahtjeva objašnjenje srpske strane. Sa druge strane, ako Rusija zaista postigne sporazum sa Srbijom o raspoređivanju ruske protivvazdušne baze na njenoj teritoriji, pitanje tada postaje vrlo kompleksno i treba svim sredstvima sprečiti realizaciju takvog projekta", izjavio je u intervjuu portalu "Faktor", prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana