Брнабићева о новој Влади: Јачаћемо регионалну сарадњу, подићи квалитет живота у Србији и разбити мафију

Срна, Танјуг
Foto: Foto: Srđan Ilić

БЕОГРАД- Мандатар Ана Брнабић поручила је данас да ће нова влада Србије предано радити на јачању регионалне сарадње, те да ће наставити да се бави и статусом Срба, њиховим правима и српским језиком у региону, као и то да ће бити отворене и нове теме које ће допринијети снази државе и квалитету живота у Србији. Осврнула се и на то да ће пресјецање извора финансирања и разбијање мреже утицаја у државним органима, политици и медијима оних који се баве организованим криминалом, бити двије кључне тачке којима ће се задати "одлучујући ударац организованом криминалу".

Брнабићева је у експозеу у Скуштини Србије рекла и да ће нова влада показитивати интересовање за Србе и њихова права у региону на исти начин како се поштују права других народа у Србији.

"Предано ћемо радити на регионалној сарадњи, на инцијативи ''мини-Шенген'' која подразумева четири основе слободе", навела је Брнабићева, истакавши да само безбједан регион гарантује да је Србија безбједна.

Она је подсјетила и да се Србија кроз стратешка документа из области одбране опредијељена да јача одбрамбене капацитете и систем одбране, као и да је војно неутрална.

"Упркос свим изазовима, морамо да чувамо мир и стабилност, скоро по сваку цену", нагласила је Брнабићева.

Она је рекла и да је влада коју је предложила проевропска, те да ће процес европских интеграција бити убрзан уз очување традиционалних пријатељстава са свима.

Брнабићева је напоменула да ће Србија чувати пријатељство са Кином, Русијом, Уједињеним Арапским Емиратима, Турском и, како је рекла, " генерално са Латинском Америком", те да ће наставити да јача односе са САД.

Мандатар Ана Брнабић изјавила је данас да ће нова влада Србије бити влада политичког и економског континутета, те да ће бити отворене и нове теме које ће допринијети снази државе и квалитету живота.

Она је навела да ће нова влада имати шест основних циљева, међу којима су борба против вируса корона и јачање здрвственог система, очување интереса српског народа на Косову и Метохију и борба против организованог криминала.

Према њеним ријечима, ту спадају и очување незавизности и самосталног одлучивања Србије, владавина права, као и економско јачање Србије.

Она је рекла да нова влада неће одустати од инсистирања на формирању заједнице српских општина на Косову и Метохији.

"Нова влада ће наставити да води политику заштите виталних националних интереса, мира и сарадње, с циљем заштите нашег народа, културне баштине, али и мира и стабилности у региону", навела је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да ће нова влада све потезе до детаља координирати са предсједником Србије Александром Вучићем и представницима српског народа на Космету.

"Национално јединство је наш апсолутни приоритет", нагласила је она.

Бранабићева је рекла и да ће се радити на пројектима из програма Србија 2020-2025, из свих области, подсјетивши да је циљ да просјечна плата 2025. године буде 900 евра.

Она је најавила нова улагања у пољопривреду, као и противградну заштиту, те подсјетила да је са Републиком Српском договорена заједничка одбрана од града.

Она је рекла и да је Србија данас много другачија земља него 2017. године и фундаментално другачија него 2014. године, престала је да буде земља која ниже историјске поразе и постала земља која побјеђује.

"Почели смо коначно да верујемо у себе, у сопствене капацитете и успех, не тражимо изговоре за неуспехе. Почели смо да радимо и престали да кукамо", рекла је Брнабић која је водила и претходну владу, додајући да јој је част да по други пут тражи подршку за програм рада владе који предлаже.

Она је указала да је Србија, на међународном плану, постала земља која се поштује и уважава, води независну и самосталну спољну политику, поуздан је партнер за разговор, а не земља пред коју се постављају услови и ултиматуми.

Такође, Србија је данас финансијски и економски стабилна земља, додала је Брнабић.

"Земља у којој је незапосленост на рекордно ниском нивоу од 7,3 одсто, просечна нето плата већа од 500 евра и земља у којој се плате и пензије континуирано повећавају. Земља која је ушла у период стабилног раста чија је стопа једна од највећих у овом делу Европе, а ове године ће вероватно бити највећа", навела је она.

Мандатарка је рекла да све то треба да буде на понос свим грађанима, јер смо то, каже, урадили сви заједно:

"Радили смо заједно, борили смо се заједно, мењали смо наше навике и размишљања, како би ми сами били успешнији, и како би онда наше друштво било успешније".

"Ово што смо урадили у последњих шест до седам година је било све осим лако", навела је Брнабић.

Она се осврнула и на то да ће пресјецање извора финансирања и разбијање мреже утицаја у државним органима, политици и медијима оних који се баве организованим криминалом, бити двије кључне тачке којима ће се задати "одлучујући ударац организованом криминалу".

Брнабић је у експозеу пред народним посланицима нагласила да је пред новом владом озбиљна и тешка борба против организованог криминала и мафије, која је, како је навела, помислила да је јача од државе и да може њоме да управља.

"Наш посао је да покажемо да је држава увек јака, да са институцијама нема играња, да се никакве везе између представника институција и криминалаца неће толерисати и да нико од њих неће бити заштићен", поручила је Брнабић.

Како је казала, у овој борби превасходно се обраћа безбједносним службама које се морају посебно бавити безбједношћу предсједника Србије, Александра Вучића, који је објавио и покренуо рат против мафије.

"Сведочимо сваки дан најмонструознијим и најбезобзирнијим нападима на њега и његову породицу само и искључиво са једним циљем: да га дехуманизују и криминализују до те мере да сваки напад на њега - вербални или физички - постане очекиван и разумљив", каже Брнабић.

Она је навела да је финансијска моћ оних који се баве организованим криминалом огромна.

"Наша енергија да се овоме супротставимо мора бити већа. Ово ћу и лично схватити као један од мојих задатака и борићу се за истину, свакодневно и неуморно, против свих лажи које пласирају против председника Републике и његове породице", казала је Брнабић и додала да ће за победу над организованим криминалом бити преко потребно учешће свих грана власти, а, прије свега, правосуђа.

"Пружићемо пуну заштиту свима који су укључени у борбу против организованог криминала, сваки полицијски и финансијски инспектор, тужилац, судија, новинар или државни функционер који буде на мети криминалних банди биће под заштитом", нагласила је она.

Очекује у том смислу подршку свих грађана Србије, али и апсолутну подршку законодавне и судске власти.

"Ово је борба за нашу земљу и за будућност наше деце. Немам дилему, у борби између државе и мафије, држава ће изаћи као победник и гарантујем да ћемо умети да заштитимо вољу наших грађана и човека коме су они директно и лично дали поверење да води Србију у нове победе", закључила је Брнабић свој експозе пред посланицима Скупштине Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана