Brnabićeva o novoj Vladi: Jačaćemo regionalnu saradnju, podići kvalitet života u Srbiji i razbiti mafiju

Srna, Tanjug
Foto: Foto: Srđan Ilić

BEOGRAD- Mandatar Ana Brnabić poručila je danas da će nova vlada Srbije predano raditi na jačanju regionalne saradnje, te da će nastaviti da se bavi i statusom Srba, njihovim pravima i srpskim jezikom u regionu, kao i to da će biti otvorene i nove teme koje će doprinijeti snazi države i kvalitetu života u Srbiji. Osvrnula se i na to da će presjecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom, biti dvije ključne tačke kojima će se zadati "odlučujući udarac organizovanom kriminalu".

Brnabićeva je u ekspozeu u Skuštini Srbije rekla i da će nova vlada pokazitivati interesovanje za Srbe i njihova prava u regionu na isti način kako se poštuju prava drugih naroda u Srbiji.

"Predano ćemo raditi na regionalnoj saradnji, na incijativi ''mini-Šengen'' koja podrazumeva četiri osnove slobode", navela je Brnabićeva, istakavši da samo bezbjedan region garantuje da je Srbija bezbjedna.

Ona je podsjetila i da se Srbija kroz strateška dokumenta iz oblasti odbrane opredijeljena da jača odbrambene kapacitete i sistem odbrane, kao i da je vojno neutralna.

"Uprkos svim izazovima, moramo da čuvamo mir i stabilnost, skoro po svaku cenu", naglasila je Brnabićeva.

Ona je rekla i da je vlada koju je predložila proevropska, te da će proces evropskih integracija biti ubrzan uz očuvanje tradicionalnih prijateljstava sa svima.

Brnabićeva je napomenula da će Srbija čuvati prijateljstvo sa Kinom, Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskom i, kako je rekla, " generalno sa Latinskom Amerikom", te da će nastaviti da jača odnose sa SAD.

Mandatar Ana Brnabić izjavila je danas da će nova vlada Srbije biti vlada političkog i ekonomskog kontinuteta, te da će biti otvorene i nove teme koje će doprinijeti snazi države i kvalitetu života.

Ona je navela da će nova vlada imati šest osnovnih ciljeva, među kojima su borba protiv virusa korona i jačanje zdrvstvenog sistema, očuvanje interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiju i borba protiv organizovanog kriminala.

Prema njenim riječima, tu spadaju i očuvanje nezaviznosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava, kao i ekonomsko jačanje Srbije.

Ona je rekla da nova vlada neće odustati od insistiranja na formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

"Nova vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje, s ciljem zaštite našeg naroda, kulturne baštine, ali i mira i stabilnosti u regionu", navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla da će nova vlada sve poteze do detalja koordinirati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima srpskog naroda na Kosmetu.

"Nacionalno jedinstvo je naš apsolutni prioritet", naglasila je ona.

Branabićeva je rekla i da će se raditi na projektima iz programa Srbija 2020-2025, iz svih oblasti, podsjetivši da je cilj da prosječna plata 2025. godine bude 900 evra.

Ona je najavila nova ulaganja u poljoprivredu, kao i protivgradnu zaštitu, te podsjetila da je sa Republikom Srpskom dogovorena zajednička odbrana od grada.

Ona je rekla i da je Srbija danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobjeđuje.

"Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo", rekla je Brnabić koja je vodila i prethodnu vladu, dodajući da joj je čast da po drugi put traži podršku za program rada vlade koji predlaže.

Ona je ukazala da je Srbija, na međunarodnom planu, postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Takođe, Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja, dodala je Brnabić.

"Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća", navela je ona.

Mandatarka je rekla da sve to treba da bude na ponos svim građanima, jer smo to, kaže, uradili svi zajedno:

"Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bi mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije".

"Ovo što smo uradili u poslednjih šest do sedam godina je bilo sve osim lako", navela je Brnabić.

Ona se osvrnula i na to da će presjecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom, biti dvije ključne tačke kojima će se zadati "odlučujući udarac organizovanom kriminalu".

Brnabić je u ekspozeu pred narodnim poslanicima naglasila da je pred novom vladom ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala i mafije, koja je, kako je navela, pomislila da je jača od države i da može njome da upravlja.

"Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen", poručila je Brnabić.

Kako je kazala, u ovoj borbi prevashodno se obraća bezbjednosnim službama koje se moraju posebno baviti bezbjednošću predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije.

"Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega - verbalni ili fizički - postane očekivan i razumljiv", kaže Brnabić.

Ona je navela da je finansijska moć onih koji se bave organizovanim kriminalom ogromna.

"Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika Republike i njegove porodice", kazala je Brnabić i dodala da će za pobedu nad organizovanim kriminalom biti preko potrebno učešće svih grana vlasti, a, prije svega, pravosuđa.

"Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom", naglasila je ona.

Očekuje u tom smislu podršku svih građana Srbije, ali i apsolutnu podršku zakonodavne i sudske vlasti.

"Ovo je borba za našu zemlju i za budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede", zaključila je Brnabić svoj ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana