Брнабић: Укинут просторни план за Јадар, и све остале одлуке

Танјуг
Брнабић: Укинут просторни план за Јадар, и све остале одлуке

БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић саопштила је вечарас да је влада на сједници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намјене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13 фебруара 2020. године.

"Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало", рекла је Брнабић на прес конференцији непосредо послије сједнице владе.

Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли, додала је премијерка.

Укинута је и одлука о образовању радне групе за импелентаницју пројекта Јадар из 2021. године.

"Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је", рекла је Брнабић.

Она је подсјетила да су посљедњих мјесеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом, која је у Србији од 2004. године када је, каже, добила прво ријешење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање.

Брнабић је додала да је 2006. измијењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумијева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. добила ријешење о извођењу бушотина великог пречника.

"И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022", рекла је Брнабић и поновила све захтеве, које је влада данас на седници усвојила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана