Brnabić: Ukinut prostorni plan za Jadar, i sve ostale odluke

Tanjug
Brnabić: Ukinut prostorni plan za Jadar, i sve ostale odluke

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić saopštila je večaras da je vlada na sjednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13 februara 2020. godine.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo", rekla je Brnabić na pres konferenciji neposredo poslije sjednice vlade.

Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli, dodala je premijerka.

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za impelentanicju projekta Jadar iz 2021. godine.

"Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je", rekla je Brnabić.

Ona je podsjetila da su posljednjih mjeseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo riješenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Brnabić je dodala da je 2006. izmijenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumijeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. dobila riješenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

"I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022", rekla je Brnabić i ponovila sve zahteve, koje je vlada danas na sednici usvojila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana