Брнабић: Убрзано радити на унапређењу здравственог система

Срна
Брнабић: Убрзано радити на унапређењу здравственог система

БЕОГРАД - Србија мора убрзано да ради на дигитализацији и унапређењу здравственог система, рекла је данас предсједник Владе Србије Ана Брнабић.

Брнабићева, која је предсједавала првој сједници Координационог тијела за дигитализацију у здравственом систему Србије, истакла је да ће задатак тог тијела бити унапређење здравственог система, како би се постигла већа ефикасност, повезаност и већи квалитет здравствене заштите грађана.

Према њеним ријечима, циљ је да се обезбиједи и боља контрола трошкова и постигне боље повезан здравствени систем, "укључујући и државни и приватни сектор", саопштено је из Владе Србије.

Наводећи примјер система "Е-рецепт", који се увелико примјењује, као и "Четбот система ковид 19 инфо Србија", којим су грађани до сада размијенили више од седам милиона порука, Брнабићева је најавила увођење и других дигиталних система као што су телефонска консултација пацијената и љекара, Е-боловање и Е-пријава смрти.

Она је најавила да ће увођењем система "Е-упут" почетком марта, стари систем папирних упута за пацијенте у потпуности бити искључен из употребе.

На сједници је најављено увођење и повезивање модерних информационих система у здравству, који ће обезбиједити размјену свих релевантних података.

Грађанима ће бити омогућено да посједују јединствени електронски здравствени картон у којем ће се налазити сви релевантни подаци из свих здравствених установа, доступни грађанима и њиховим љекарима у сваком тренутку.

На овај начин уштедјеће се вријеме и трошкови, а лекарима и медицинским радницима омогућити више времена за посвећеност у лијечењу пацијената, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана