Brnabić: Ubrzano raditi na unapređenju zdravstvenog sistema

Srna
Brnabić: Ubrzano raditi na unapređenju zdravstvenog sistema

BEOGRAD - Srbija mora ubrzano da radi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema, rekla je danas predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva, koja je predsjedavala prvoj sjednici Koordinacionog tijela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije, istakla je da će zadatak tog tijela biti unapređenje zdravstvenog sistema, kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana.

Prema njenim riječima, cilj je da se obezbijedi i bolja kontrola troškova i postigne bolje povezan zdravstveni sistem, "uključujući i državni i privatni sektor", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navodeći primjer sistema "E-recept", koji se uveliko primjenjuje, kao i "Četbot sistema kovid 19 info Srbija", kojim su građani do sada razmijenili više od sedam miliona poruka, Brnabićeva je najavila uvođenje i drugih digitalnih sistema kao što su telefonska konsultacija pacijenata i ljekara, E-bolovanje i E-prijava smrti.

Ona je najavila da će uvođenjem sistema "E-uput" početkom marta, stari sistem papirnih uputa za pacijente u potpunosti biti isključen iz upotrebe.

Na sjednici je najavljeno uvođenje i povezivanje modernih informacionih sistema u zdravstvu, koji će obezbijediti razmjenu svih relevantnih podataka.

Građanima će biti omogućeno da posjeduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim ljekarima u svakom trenutku.

Na ovaj način uštedjeće se vrijeme i troškovi, a lekarima i medicinskim radnicima omogućiti više vremena za posvećenost u liječenju pacijenata, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana