Брнабић: Свет ће после пандемије бити потпуно другачији

Тањуг
Брнабић: Свет ће после пандемије бити потпуно другачији

БЕОГРАД - Свијет ће послије пандемије вируса корона заиста бити другачије мјесто, а колико, тек ћемо видјети, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић истичући да још није све готово и да ће се на међународном плану још водити здравствена и економска борба.

 “Мислим да ће то бити даматичне промене и да ће се огледати у томе да ли свет наставља са глобализмом или не и да ли опстаје и у којој форми мултилатерализам. Такође, какву улогу ће имати одређене земља као лидери новог светског поретка”, рекла је Брнабић на међународној конференцији “Свет после корона вируса” у оквиру иницијативе “Београдски стратешки дијалог”, на првом панелу о геополитичким посљедицама пандемије на коме учествују и амбасадори Кине и Русије, Чен Бо и Александар Боцан Хараченко.

Те промјене, истиче Брнабић, смо видјели у међународним односима, али оне се дешавају и сада и нису завршене.

“Још не живимо у свету после короне и даље је вирус присутан, свет се још бори против корона вируса и проћи ће још доста времене када ћемо видети како ће свет изледати после короне односно како ће геополитички изгледати. Сачекаћемо период економског опоравка”, додала је Брнабић.

Наводи да су ту најважније две теме, прва је да ли ће бити другог таласа и како ћемо се изборити и припремити за њега и како ће изгледати живот до вакцине, и друга тема је економски оправак.

То ће даље детерминисати како ће изгледати свијет, додала је Брнабић.

“Мени је било зачуђујуће којом бризном су земље ЕУ у року од свега пар дана поново успоствиле границе и свака земља је почела да се бори појединачно за своју безбедност и своје грађане. Готово се у данну променио европски континент”, казала је Брнабић напоменувши да су земље ЕУ биле под великим притиском и имале пуно жртава.

Каже да се послије Европа почела враћати на старо, али да мисли да ће се тек по том питању видјети промјене у наредном периоду.

Брнабић је нагласила да је Србија била више емотивно него материјално погођена одлуком ЕУ да затвори границе за извоз медицинске опреме и да је то свакако био сигнал који ће чути још неко време на овим просторима, код земаља које желе да буду чланице ЕУ.

Како је рекла, то није било баш најсрећније време да се доносе политички промишљеније одлуке, али да је требало ипак водити рачуна какав је сигнал послат земљама које хоће да постану чланице ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана