Брнабић: НАТО агресија на СРЈ - опасан преседан и примјер кршења међународног права

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД/ЖЕНЕВА - Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је противправна агресија НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ) резултирала накнадним једностраним проглашењем независности Приштине 2008. године, те да су акције које је НАТО предузео против СРЈ створиле опасан преседан који и даље угрожава поредак успостављен Повељом УН.

Она је указала на то да НАТО агресија на СРЈ, која је почела на данашњи дан прије 25 година, представља оштар примјер директног кршења фундаменталних принципа и правила међународног права, укључујући Повељу УН и све друге норме које забрањују употребу силе.

“Овај чин агресије на једну суверену земљу која није крочила ногом на територију друге земље, признат чак и од НАТО-а и његових чланица као незаконит по међународном праву, али парадоксално сматран легитимним, био је један од најкритичнијих тренутака у новијој историји где су се отворено кршиле утврђене норме међународног права”, рекла је Брнабићева на дебати Скупштине Интерпарламентарне уније у Женеви.

Она је указала на то да је самовољна употреба оружане силе недвосмислено забрањена без изричитог одобрења Савјета безбједности УН, осим под строго дефинисаним условима самоодбране, што није био случај.

“На прелазу векова, противправна агресија НАТО-а која је нанела огромну патњу и разарања моје земље, резултирала је накнадним једностраним проглашењем независности Приштине 2008. представљајући тако даље кршење међународних норми, Повеље УН и Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Важно је нагласити да ови догађаји представљају отварање Пандорине кутије, ослобађајући далекосежне последице које су се осећале далеко изван наших граница у годинама и деценијама које ће уследити”, навела је Брнабићева.

Она је истакла да се посљедице тих катастрофалних догађаја и данас осјећају у Европи и шире.

“Сви широм света, без обзира на њихову величину и моћ, морају да чврсто подржавају принципе међународног права, поштујући под било којим околностима суверенитет и територијални интегритет међународно признатих земља, чланица УН, као основни принцип међународног права, неговања дијалога и сарадње која је једини пут ка одрживом миру и стабилности”, рекла Брнабићева.

Она је указала на то да Срби на Косову и Метохији данас живе у тешким условима, као и да је прошле године 13 одсто Срба било принуђено да се исели са Космета.

Брнабићева је на почетку обраћања рекла да чврсто вјерује да су једнакост свих земаља, међусобно поштовање и слободна размјена мишљења апсолутни темељ међународних односа.

“Чини ми се да мир у свету никада у протеклих 80 година није био крхкији него данас. Зато треба да запамтимо – мир зависи од поштовања међународног права”, поручила је Брнабићева.

Тема 148. Скупштине Интерпарламентарне уније у Женеви је “Парламентарна демократија: изградња мостова за мир и разумијевање”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана