Brnabić: NATO agresija na SRJ - opasan presedan i primjer kršenja međunarodnog prava

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD/ŽENEVA - Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je protivpravna agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) rezultirala naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. godine, te da su akcije koje je NATO preduzeo protiv SRJ stvorile opasan presedan koji i dalje ugrožava poredak uspostavljen Poveljom UN.

Ona je ukazala na to da NATO agresija na SRJ, koja je počela na današnji dan prije 25 godina, predstavlja oštar primjer direktnog kršenja fundamentalnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i sve druge norme koje zabranjuju upotrebu sile.

“Ovaj čin agresije na jednu suverenu zemlju koja nije kročila nogom na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od NATO-a i njegovih članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, ali paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih trenutaka u novijoj istoriji gde su se otvoreno kršile utvrđene norme međunarodnog prava”, rekla je Brnabićeva na debati Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi.

Ona je ukazala na to da je samovoljna upotreba oružane sile nedvosmisleno zabranjena bez izričitog odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, osim pod strogo definisanim uslovima samoodbrane, što nije bio slučaj.

“Na prelazu vekova, protivpravna agresija NATO-a koja je nanela ogromnu patnju i razaranja moje zemlje, rezultirala je naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. predstavljajući tako dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posledice koje su se osećale daleko izvan naših granica u godinama i decenijama koje će uslediti”, navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da se posljedice tih katastrofalnih događaja i danas osjećaju u Evropi i šire.

“Svi širom sveta, bez obzira na njihovu veličinu i moć, moraju da čvrsto podržavaju principe međunarodnog prava, poštujući pod bilo kojim okolnostima suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemlja, članica UN, kao osnovni princip međunarodnog prava, negovanja dijaloga i saradnje koja je jedini put ka održivom miru i stabilnosti”, rekla Brnabićeva.

Ona je ukazala na to da Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive u teškim uslovima, kao i da je prošle godine 13 odsto Srba bilo prinuđeno da se iseli sa Kosmeta.

Brnabićeva je na početku obraćanja rekla da čvrsto vjeruje da su jednakost svih zemalja, međusobno poštovanje i slobodna razmjena mišljenja apsolutni temelj međunarodnih odnosa.

“Čini mi se da mir u svetu nikada u proteklih 80 godina nije bio krhkiji nego danas. Zato treba da zapamtimo – mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava”, poručila je Brnabićeva.

Tema 148. Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi je “Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumijevanje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana