Брисел забринут због појачане запаљиве реторике Београда и Приштине

Срна
Брисел забринут због појачане запаљиве реторике Београда и Приштине

БРИСЕЛ - Недавна појачана запаљива реторика званичника Србије и самопроглашеног Косова у вези са ратом и сукобом на западном Балкану изазива велику забринутост, саопштено је из Европске службе за спољно дјеловање /ЕЕАС/.

У саопштењу прес-службе ЕЕАС наводи се да ће вишерангирани политичари двије стране бити позвани на одговорност за било какву ескалацију која би могла да води ка порасту тензија и потенцијалном насиљу у региону.

Из ЕЕАС поручили су да обје стране морају смјеста да прекину међусобна непријатељства и изношење опасних изјава, те да поступају одговорно.

Неименовани портпарол наводи да ће се о свим отвореним питањима разговарати у оквиру Дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине који омогућује ЕУ.

“ЕУ очекује да двојица лидера разговарају о поменутим тешким темама у оквиру сљедећег дијалога на високом нивоу између предсједника Србије Александра Вучића и премијера /самопроглашеног/ Косова Аљбина Куртија 18. августа у Бриселу, на који је позвао високи представник Уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ”, наводи се у саопштењу.

Према тексту објављеног саопштења, “постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о потпуној нормализацији односа у контексту дијалога под окриљем ЕУ захтијева климу која доприноси враћању повјерења, помирењу и добрим односима, у којој се поштују и у потпуности спроводе раније постигнути споразуми и у којој нема мјеста за поступке и изјаве некомпатибилне са општим интересом и стратешким циљевима региона”.

У саопштењу се додаје да ЕУ, кроз своју цивилну мисију Еулекс, остаје у блиској координацији са КФОР-ом и међународним партнерима, прије свега са САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана