Брамерц долази по Шешеља?

Б92
Брамерц долази по Шешеља?

Београд - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц у Београд долази у понедјељак, а његова посјета ће трајати два дана, саопштено је из Трибунала.

Према званичним наводима, Брамерцова посјета се одржава у оквиру припрема за шестомјесечни извјештај који тужилац подноси Савјету безбједности УН.

Наведено је да ће он разговарати с премијером Србије Александром Вучићем, министром правде Николом Селаковићем, министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем и представницима међународне заједнице.

Како је раније саопштено из СРС, Хашки трибунал је поднио захтјев Србији да лидер СРС буде враћен са привремене слободе у притворску јединицу у Схевенингену, до 26. маја, односно уторка, када се и завршава Брамерцова посјета Београду.

Ипак, портпарол Хашког трибунала није могао да потврди за Б92 да је донијета одлука да се Шешељ до 26. маја врати у притвор.

Жалбено вијеће Трибунала позвало је 22. априла Шешеља да се у року од три дана изјасни о захтјеву Тужилаштва да се хитно примјени одлука тог вијећа да се врати у Хаг.

Апелационо вијеће је 30. марта наложило првостепеном вијећу Трибунала које је судило Шешељу да “смјеста” опозове одлуку о његовом привременом ослобађању, зато што је Шешељ изјавом да се неће добровољно вратити у Трибунал прекршио један од два основна услова за останак на привременој слободи.

Расправно вијеће предсједавајућег Жан-Клода Антонетија није, међутим, поступило по налогу Апелационог вијећа, већ је, 10. априла од љекарског тима који Шешеља лијечи у Србији затражило документацију о његовом здравственом стању.

Како је затим саопштио секретаријат Трибунала, Шешељ је одбио да ту документацију достави суду.

Главни тужилац Серж Брамерц потом је Апелационом вијећу упутио хитан захтјев да смјеста поново нареди претресном вијећу да Шешељу наложи да се врати у притвор у Схевенингену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана