Боцан-Харченко: Запад жели да Русија оде са Балкана

Срна
Боцан-Харченко: Запад жели да Русија оде са Балкана

Београд - Руски амбасадор у Београду Александар Боцан- Харченко изразио је увјерење да Запад не жели дугорочна, избалансирана рјешења заснована на међународном праву када је ријеч о Косову и да жели да Русија оде са Балкана, а да све земље, међу којима је и Србија, уђу у НАТО.

Боцан-Харченко је за “Политику” рекао да се упорно жели улазак Србије у НАТО да би се оправдала звјерства која је НАТО починио у тој земљи.

Он је оцијенио да је Србија камен спотицања за евроатлантско освајање овог региона, као и да све што се чинило против Србије није било довољно ефикасно јер ни она ни српски народ нису клекли већ се земља обнавља, јачају њени потенцијали.

Када је ријеч о Косову, Боцан-Харченко је рекао да се Русија не залаже за подјелу Косова већ то питање посматра икључиво у равни проналаска рјешења између Београда и Приштине без наметања било каквих шема.

Боцан-Харченко је истакао да ниједна шема, смишљена и наметана споља, неће створити неки дугорочан темељ, већ рјешење може бити нађено само као резултат дуготрајних преговора и компромиса.

Према његовим ријечима, треба сачекати да прођу избори и да се појави резултат у Приштини, а затим изанализирати њихову реалну политику, а не градити преговарачку тактику и тврдити да је преговоре могуће започети и брзо завршити у ситуацији када нема ништа.

Боцан-Харченко је нагласио да Србија заузима важно мјесто у спољној политици Москве и да су то су дугорочни интереси, те да су за то пресудна два фактора - политика српског руководства и повољнији услови за развој односа, те да су руске компаније спремне да уђу у реализацију стратешких пројеката.

Он је напоменуо да су руске компаније уложиле у Србију више од четири милијарде долара, “Гаспромњефт” више од три милијарде, а до 2025. године у плану је још око 1,4 милијарде.

“Тежимо да будемо међу првима по инвестицијама у Србији. Исто важи и за трговину, циљ нам је да са садашњих три и нешто, премашимо четири милијарде долара годишње”, нагласио је руски амбасадор у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана