Bocan-Harčenko: Zapad želi da Rusija ode sa Balkana

Srna
Bocan-Harčenko: Zapad želi da Rusija ode sa Balkana

Beograd - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan- Harčenko izrazio je uvjerenje da Zapad ne želi dugoročna, izbalansirana rješenja zasnovana na međunarodnom pravu kada je riječ o Kosovu i da želi da Rusija ode sa Balkana, a da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO.

Bocan-Harčenko je za “Politiku” rekao da se uporno želi ulazak Srbije u NATO da bi se opravdala zvjerstva koja je NATO počinio u toj zemlji.

On je ocijenio da je Srbija kamen spoticanja za evroatlantsko osvajanje ovog regiona, kao i da sve što se činilo protiv Srbije nije bilo dovoljno efikasno jer ni ona ni srpski narod nisu klekli već se zemlja obnavlja, jačaju njeni potencijali.

Kada je riječ o Kosovu, Bocan-Harčenko je rekao da se Rusija ne zalaže za podjelu Kosova već to pitanje posmatra iključivo u ravni pronalaska rješenja između Beograda i Prištine bez nametanja bilo kakvih šema.

Bocan-Harčenko je istakao da nijedna šema, smišljena i nametana spolja, neće stvoriti neki dugoročan temelj, već rješenje može biti nađeno samo kao rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa.

Prema njegovim riječima, treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim izanalizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti u situaciji kada nema ništa.

Bocan-Harčenko je naglasio da Srbija zauzima važno mjesto u spoljnoj politici Moskve i da su to su dugoročni interesi, te da su za to presudna dva faktora - politika srpskog rukovodstva i povoljniji uslovi za razvoj odnosa, te da su ruske kompanije spremne da uđu u realizaciju strateških projekata.

On je napomenuo da su ruske kompanije uložile u Srbiju više od četiri milijarde dolara, “Gaspromnjeft” više od tri milijarde, a do 2025. godine u planu je još oko 1,4 milijarde.

“Težimo da budemo među prvima po investicijama u Srbiji. Isto važi i za trgovinu, cilj nam je da sa sadašnjih tri i nešto, premašimo četiri milijarde dolara godišnje”, naglasio je ruski ambasador u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana