Боцан-Харченко: Лавров ће се састати са Вучићем и патријархом Иринејем

Срна
Боцан-Харченко: Лавров ће се састати са Вучићем и патријархом Иринејем

БЕОГРАД- Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров ће се током дводневне посјете Београду састати са предсједником Србије Александром Вучићем, као и са Његовом светошћу патријархом Иринејем, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је навео да ће Лавров сутра послије подне стићи у Београд, када ће се састати са Вучићем, док ће у четвртак, 29. октобра, присуствовати свечаности поводом завршетка мозаика Храма Светог Саве.

Према његовим ријечима, Лавров ће открити и споменик "Вјечне ватре" на гробљу Ослободилаца Београда у оквиру обиљежавања 75 година од Велике побједе у Другом свјетском рату.

Боцан-Харченко је рекао да се односи Србије и Русије развијају на најбољи начин, што потврђује и посјета Лаврова, у чијем ће фокусу бити билатерална сарадња, ситуација у региону и питање Косова и Метохије, као и кључне међународне теме.

"Ова посјета није била планирана, али је много значајних догађаја којима ће присуствовати Лавров, као и питања која захтевају разговор на високом нивоу, а прије свега када је реч о нашим билатералним односима", рекао је руски амбасадор за Тањуг.

Он је навео да сусрет Лаврова са патријархом Иринејем одражава велико поштовање према српском патријарху и значајан је, прије свега, због свих садашњих искушења за православље.

Према његовим ријечима, откривање споменика "Вјечне ватре" ће нагласити да су Русија и Србија јединствене у ставу да је неопходно очувати историјску истину и да је недопустива ревизија догађаја из Другог свјетског рата и улоге Совјетског Савеза, односно Црвене армије, у ослобођењу Европе од нацистичких освајача.

Одговарајући на питање може ли се и када очекивати да руски предсједник Владимир Путин посјети Србију, Боцан-Харченко је рекао да нема сумње да ће се то десити, али да се чека повољан тренутак.

Боцан-Харченко је поновио да је та посјета планирана и неколико пута потврђена у разговорима српског и руског предсједника, али да није одређен формални термин, те да се чека повољан тренутак, имајући у виду епидемиолошку ситуацију у Русији и свијету.

Руски амбасадор је напоменуо да нема никаквих поремећаја у односима Србије и Русије због вашингтонског споразума, те истакао да је Путину предсједник Србије Александар Вучић у контактима телефоном, будући да се сада тако комуницира, на једном од првих мјеста међу партнерима.

Он је додао да се политички односи двије земље развијају на најбољи начин, што доказују чести телефонски разговори Путина и Вучића, који сваки пут дају нов подстицај и смјернице за даљи развој односа двије земље.

"Важно је колико су пута разговарали, али је још важније да су то били дуги и садржајни разговори", навео је Боцан-Харченко, додајући да се Русија не такмичи ни са ким у односима са Србијом.

Он је истакао је да није дошло до застоја ни у једној области билатералне сарадње Србије и Русије, без обзира на потешкоће и ограничења изазвана пандемијом вируса корона, те изразио наду да ће пројекат гасовода кроз Србију крајем ове или почетком сљедеће године бити завршен. Боцан-Харченко је изразио увјерење да ће испорука руске вакцине против ковида 19 Србији сарадњу у борби против овог вируса подићи на виши ниво.

Он је нагласио да ће Русија сарађивати са свим члановима нове владе Србије и да је спремна да развија односе и реализује договорене планове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана