Bocan-Harčenko: Lavrov će se sastati sa Vučićem i patrijarhom Irinejem

Srna
Bocan-Harčenko: Lavrov će se sastati sa Vučićem i patrijarhom Irinejem

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov će se tokom dvodnevne posjete Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa Njegovom svetošću patrijarhom Irinejem, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je naveo da će Lavrov sutra poslije podne stići u Beograd, kada će se sastati sa Vučićem, dok će u četvrtak, 29. oktobra, prisustvovati svečanosti povodom završetka mozaika Hrama Svetog Save.

Prema njegovim riječima, Lavrov će otkriti i spomenik "Vječne vatre" na groblju Oslobodilaca Beograda u okviru obilježavanja 75 godina od Velike pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Bocan-Harčenko je rekao da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju na najbolji način, što potvrđuje i posjeta Lavrova, u čijem će fokusu biti bilateralna saradnja, situacija u regionu i pitanje Kosova i Metohije, kao i ključne međunarodne teme.

"Ova posjeta nije bila planirana, ali je mnogo značajnih događaja kojima će prisustvovati Lavrov, kao i pitanja koja zahtevaju razgovor na visokom nivou, a prije svega kada je reč o našim bilateralnim odnosima", rekao je ruski ambasador za Tanjug.

On je naveo da susret Lavrova sa patrijarhom Irinejem odražava veliko poštovanje prema srpskom patrijarhu i značajan je, prije svega, zbog svih sadašnjih iskušenja za pravoslavlje.

Prema njegovim riječima, otkrivanje spomenika "Vječne vatre" će naglasiti da su Rusija i Srbija jedinstvene u stavu da je neophodno očuvati istorijsku istinu i da je nedopustiva revizija događaja iz Drugog svjetskog rata i uloge Sovjetskog Saveza, odnosno Crvene armije, u oslobođenju Evrope od nacističkih osvajača.

Odgovarajući na pitanje može li se i kada očekivati da ruski predsjednik Vladimir Putin posjeti Srbiju, Bocan-Harčenko je rekao da nema sumnje da će se to desiti, ali da se čeka povoljan trenutak.

Bocan-Harčenko je ponovio da je ta posjeta planirana i nekoliko puta potvrđena u razgovorima srpskog i ruskog predsjednika, ali da nije određen formalni termin, te da se čeka povoljan trenutak, imajući u vidu epidemiološku situaciju u Rusiji i svijetu.

Ruski ambasador je napomenuo da nema nikakvih poremećaja u odnosima Srbije i Rusije zbog vašingtonskog sporazuma, te istakao da je Putinu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u kontaktima telefonom, budući da se sada tako komunicira, na jednom od prvih mjesta među partnerima.

On je dodao da se politički odnosi dvije zemlje razvijaju na najbolji način, što dokazuju česti telefonski razgovori Putina i Vučića, koji svaki put daju nov podsticaj i smjernice za dalji razvoj odnosa dvije zemlje.

"Važno je koliko su puta razgovarali, ali je još važnije da su to bili dugi i sadržajni razgovori", naveo je Bocan-Harčenko, dodajući da se Rusija ne takmiči ni sa kim u odnosima sa Srbijom.

On je istakao je da nije došlo do zastoja ni u jednoj oblasti bilateralne saradnje Srbije i Rusije, bez obzira na poteškoće i ograničenja izazvana pandemijom virusa korona, te izrazio nadu da će projekat gasovoda kroz Srbiju krajem ove ili početkom sljedeće godine biti završen. Bocan-Harčenko je izrazio uvjerenje da će isporuka ruske vakcine protiv kovida 19 Srbiji saradnju u borbi protiv ovog virusa podići na viši nivo.

On je naglasio da će Rusija sarađivati sa svim članovima nove vlade Srbije i da je spremna da razvija odnose i realizuje dogovorene planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana