Блинкен поздравио постизање споразума у Охриду

Танјуг
Блинкен поздравио постизање споразума у Охриду

ВАШИНГТОН- Амерички државни секретар Ентони Блинкен поздравио је постизање споразума Београда и Приштине о путу нормализације односа.

-САД поздрављају споразум који су Косово и Србија постигли уз помоћ  Европске уније о примjени њиховог Споразума о путу нормализације односа од 27. Фебруара - поручио је Блинкен, наводи се у саопштењу Стејт департмента. Блинкен је похвалио вођство предсjедника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у постизању споразума. Оцијенио је да ће испуњавање обавеза из споразума, као дио трајне посвећености помирењу, обезбиједити “значајне могућности за народе обе земље и убрзати њихов пут ка чланству у Европској унији”.

-Сједињене Државе ће остати активно ангажоване, у координацији са партнерима из ЕУ, да подрже Србију и Косово у томе да имплементација функционише у потрази за предвидивим и мирним односима. Наставићемо да подржавамо унапређење стабилности и просперитета на Западном Балкану -поручио је Блинкен. Он је захвалио ЕУ што је омогућила разговоре и Влади Сјеверне Македоније што је угостила стране и подржала финализацију споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана