Blinken pozdravio postizanje sporazuma u Ohridu

Tanjug
Blinken pozdravio postizanje sporazuma u Ohridu

VAŠINGTON- Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je postizanje sporazuma Beograda i Prištine o putu normalizacije odnosa.

-SAD pozdravljaju sporazum koji su Kosovo i Srbija postigli uz pomoć  Evropske unije o primjeni njihovog Sporazuma o putu normalizacije odnosa od 27. Februara - poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Blinken je pohvalio vođstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u postizanju sporazuma. Ocijenio je da će ispunjavanje obaveza iz sporazuma, kao dio trajne posvećenosti pomirenju, obezbijediti “značajne mogućnosti za narode obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji”.

-Sjedinjene Države će ostati aktivno angažovane, u koordinaciji sa partnerima iz EU, da podrže Srbiju i Kosovo u tome da implementacija funkcioniše u potrazi za predvidivim i mirnim odnosima. Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu -poručio je Blinken. On je zahvalio EU što je omogućila razgovore i Vladi Sjeverne Makedonije što je ugostila strane i podržala finalizaciju sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana